Prebeg iz Severne Koreje na filmski način pobegao iz kineskog zatvora: Glava mu je ucenjena na 23.000 dolara (VIDEO)

20.10.2021

16:20

0

U Kini su bekstva iz zatvora krajnje retka.

Prebeg iz Severne Koreje na filmski način pobegao iz kineskog zatvora: Glava mu je ucenjena na 23.000 dolara (VIDEO)
Twitter/NiPaBuPaBot

Kineske vlasti tragaju za severnokorejskim prebegom, Žu Sjanđijanom, koji je pobegao iz zatvora u Đilinu, na severoistoku zemlje, i nude nagradu od 23.000 dolara za njegovo hvatanje.

Žu je u Kinu ilegalno ušao 2013, a tri godine kasnije je osuđen na 11 godina zatvora zbog nezakonitog prelaska granice, pljačke i razbojništva, posle čega je usledila njegova deportacija.

Zatvor Đilin je saopštio da se Žu popeo na jedan pomoćni objekat, koji se nalazi u blizini kapije, dok su zatvorenici završavali poslove u dvorištu.

 

 

Uprava je navela da nudi oko 15.600 dolara za informaciju o beguncu, a ta suma bi mogla da naraste na 23.400 dolara ukoliko ti navodi direktno vode ka hapšenju. Radi se o sumi koja je pet puta veća od godišnje prosečne zarade stanovnika Đilina u urbanim krajevima, i čak 9 puta veća u ruralnim oblastima.

Nadzorne kamere su snimile Žuovo bekstvo.

Severnokorejac se popeo na šupu, prešao preko krova, a izgleda da je koristio konopac kako bi onesposobio električnu ogradu koja okružuje zatvor.

 

 

Potom je prešao još jednu ogradu i nestao. Policija je blokirala sve izlaze u obližnjim selima i išla od kuće do kuće u potrazi za osuđenikom.

Inače, u Kini su bekstva iz zatvora krajnje retka.

Kako se navodi u sudskim dokumentima, rudar Žu je 21. jula 2013. prešao reku na krajnjem severoistoku Severne Koreje i prešao u kinesko selo.

Za samo nekoliko sati, upao je u nekoliko kuća iz kojih je odneo novac, mobilne telefone, patike i odeću. U trećoj kući ga je otkrila starija žena koja je pozvala pomoć.

 

 

- Uzeo sam nož i ubo je u leđa. Onda sam primetio da nosi ranac, pa sam pokušao da ga otmem, ali se nije dala, pa sam je izbo još nekoliko puta - rekao je kasnije. Žena je zadobila ozbiljne povrede, ali je preživela.

Uhapšen je kada je pokušao da pobegne taksijem. Dok je bio u zatvoru kazna mu je smanjivana dva puta, 2017. i 2020. godine, jer je pokazao kajanje, dobru disciplinu i aktivno učestvovao u "ideološkom i kulturnom obrazovanju". Trebalo je da bude oslobođen u avgustu 2023. godine.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi