Bezos osvaja svemir, a zaposlene zakida na platama: Mejl radnice na bolovanju otkrio strahovite uslove

26.10.2021

12:32

0

Veliki jaz između poslodavaca i zaposlenih

Bezos osvaja svemir, a zaposlene zakida na platama: Mejl radnice na bolovanju otkrio strahovite uslove
Džef Bezos je uložio u osvajanje svemira - Copyright AP Photo/Tony Gutierrez

Kada je Tara Džons, radnica skladišta "Amazona" u Oklahomi, poslala prošle godine mejl Džefu Bezosu da dobija mesečno 90 dolara manje tokom porodiljskog bolovanja, u kompaniji je pokrenuta interna istraga koja je utvrdila da postoje velike nepravilnosti u isplaćivanju zaposlenih.

Kako je navela, od mesečne sume od 540 dolara, zakinuta je 90 dolara, a u to vreme je dobila bebu.

- Kasnim sa plaćanjem računa zato što je zabrljao tim za obračun plata. Plačem dok pišem ovaj mejl - navela je tada.

Njujork tajms je intervjuisao osoblje "Amazona" i pregledao interna dokumenta koja pokazuju da je kompanija zaposlenima koji su na odsustvu isplaćivala manje sume, uključujući i one na bolovanju iz zdravstvenih razloga.

Profimedia
 

 

Ta praksa je pogodila radnike najmanje 179 skladišta, a problem traje godinu i po, koliko se moglo utvrditi.

Iz kompanije milijardera Bezosa su naveli da još utvrđuju koji radnici nisu pravilno isplaćeni.

Jedan od njih je i Džejms Vat iz Tenesija koji je rekao da nije dobijao invalidnine nekoliko meseci tokom proleća zbog čega mu je oduzet automobil, a sa suprugom je morao da založi i burme.

Bivši i sadašnji radnici "Amazona" iz sektora ljudskih resursa kazali su da zaposlene, koji imaju zdravstvene probleme, softver automatski otpušta. Softver koji prati njihovo prisustvo na poslu greškom njihovo odsustvo tretira kao nedolazak na radno mesto.

Kako se navodi, kompanija radi na rešavanju tog problema.

Rad kod najbogatijeg čoveka na svetu se skupo plaća

Inače, šef "Amazona" Džef Bezos prvi je čovek u istoriji čije je bogatstvo prešlo granicu od 200 milijardi dolara i već dugo ima titulu najbogatijeg čoveka na svetu (ukoliko ga ne prestigne Ilon Mask).

Sve bi to bilo veoma impozantno da nije dobro poznata činjenica da radnici njegovog “Amazona” rade u strahovitim uslovima.

Izveštaj iz 2019. godine je pokazao da je među radnicima, od oktobra 2013. do oktobra 2018, bilo najmanje 189 situacija koje su podrazumevale pokušaj samoubistva, suicidalne pomisli i druge “epizode mentalnog zdravlja”.

Profimedia
 

Ukupno 189 poziva koji su se ticali radnika “Amazona” došlo je iz 46 skladišta širom 17 američkih država.

U pozivima policiji bilo je slučajeva u kojima je neko od radnika pretio da će se ubiti ili je pričao da će to učiniti.

- Tretiraju nas kao potrošnu robu - naveo je jedan radnik.

Godine 2016, novinar Džejms Bladvort je pod lažnim imenom radio u britanskom ogranku “Amazona” kako bi ispitao koliko su zaista loši radni uslovi, a na osnovu tog svog iskustva je napisao i knjigu.

- Na radnike gledaju kao na robote. Ukoliko se pokaže da je jeftinije ljude zameniti mašinama, verujem da će to uraditi. Ne vidim da će biti zabrinuti što će ljudi izgubiti posao - naveo je za CBS njuz 2018. godine.

Dana 1. marta ove godine Pol Vilsček (48) ubio se tokom smene u Las Vegasu skočivši sa četvrtog sprata skladišta.

Profimedia
 

Tek posle tri sata su ostale radnike, koji su posvedočili ovom hororu, poslali kućama.

- Rekao bih da rukovodstvo uopšte nije briga za mentalno zdravlje, ili se makar tako čini. Aktivno nam se sugeriše da ne pričamo sa kolegama ili će nam se to uračunati u pauzu - rekao je radnik, jedan od mnogih koji nije želeo da otkriva identitet.

Početkom aprila, kompanija je morala da se izvini jer je negirala da njihovi radnici tokom radnog vremena uriniraju u flaše, priznajući u blogu da je to “bilo pogrešno”. Saopštili su i da to pitanje muči vozače, a ne zaposlene u skladištima, kojih je mnogo širom SAD.

Prvi izveštaji da se urinira u flaše pojavili su se 2018. godine u knjizi pomenutog novinara Džejmsa Bladvorta.

Kako je tada naveo, naišao je na flašu skrivenu na polici i zaključio je da se jedan radnik olakšao jer nije mogao da ode do toaleta.

Hejli Mari Braun (26), iz Kalifornije, koja je radila kao vozač, objasnila je: “To se često dešava jer smo primorani na to, u protivnom ćemo izgubiti posao jer nismo dostavili dovoljno paketa.”

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike