Bajden otvoreno preti Kini: Ako napadne Tajvan, Amerika će ga braniti, ceo svet zna da imamo najmoćniju vojsku

22.10.2021

11:06

0

Do sada se SAD nisu izjašnjavale o svom stavu

Bajden otvoreno preti Kini: Ako napadne Tajvan, Amerika će ga braniti, ceo svet zna da imamo najmoćniju vojsku
Tanjug/AP photo

Sjedinjene Američke Države pomoći će u odbrani Tajvana i imaju obavezu da brane to ostrvo za koje Kina tvrdi da joj pripada, izjavio je američki predsednik Džo Bajden, a Bela kuća nešto kasnije saopštila je da nema promene u politici prema tom ostrvu.

- Da, mi imamo obavezu da to učinimo - rekao je Bajden na pitanje CNN-a da li će SAD stati u odbranu Tajvana, koji se žalio na sve veći vojni i politički pritisak iz Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

Iako je po zakonu Vašington obavezan da Tajvanu obezbedi sredstva za odbranu, on je dugo sledio politiku "strateške dvosmislenosti" u vezi sa tim da li će vojno intervenisati da zaštiti Tajvan u slučaju kineskog napada, navodi agencija Rojters.

Bajden je rekao i da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi Vašingtona jer “Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija vojska u istoriji sveta”.

- Ono o čemu morate da brinete jeste da li će se uključiti ili neće u aktivnosti koje bi ih dovele u poziciju u kojoj mogu napraviti ozbiljnu grešku - izjavio je Bajden.

- Ne želim hladni rat sa Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući i da nećemo promeniti nijedno od naših stanovišta - poručio je američki predsednik.

Tanjug/AP photo
 

Nešto kasnije je, međutim, reagovala Bela kuća koja je saopštila da SAD nisu promenile svoju politiku prema Tajvanu i da predsednik Bajden nije najavljivao nikakvu promenu.

- Odbrambeni odnos SAD sa Tajvanom u skladu je sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom - izjavio je portparol Bele kuće, a prenosi Rojters.

Naveo je da će SAD nastaviti da poštuju zakon, da podržavaju samoodbranu Tajvana, i da se protivi bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo.

- Predsednik nije najavljivao bilo kakvu promenu u našoj politici i nema promene u našoj politici - zaključio je portparol.

Tajvanski ministar odbrane je ranije ovog meseca rekao da su vojne tenzije između Tajvana i Kine na najvišem nivou u više od 40 godina.

Kina, pak, poručuje da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa SAD, i osudila je ono što naziva “dosluhom“ između Vašingtona i Tajpeja.

Nakon toga kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je SAD da izbegavaju slanje pogrešnih signala zagovornicima nezavisnosti Tajvana.

Kina nema mesta za ustupke kada su u pitanju njeni suštinski interesi, rekao je portparol Ministarstva Vang Venbin na brifingu u Pekingu, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: V. T.