Bajden gubi popularnost i među pristalicama: Greške ga koštale dobrog rejtinga, samo jedna stvar može da ga spase

16.10.2021

19:23

0

Kritike su počele prilikom haotičnog povlačenja, a onda se jedna zamerka nadovezivala na drugu

Bajden gubi popularnost i među pristalicama: Greške ga koštale dobrog rejtinga, samo jedna stvar može da ga spase
Tan2021-10-8_205556562_0 - Copyright Tanjug/AP photo

Demokratska stranka SAD zabrinuta je što podrška građana Džozefu Bajdenu opada među centralnim grupama njegovih pristalica, pre svega među tamnoputim biračima, Latioamerikancima i ženama. 

Bez obzira na to što gubi podršku, njegova ekonomska agenda i dalje je popularna u anketama, što je dokaz da glasači podržavaju njegove planove za preuređenje američke infrastrukture, jačanje medicinske nege i ulaganje u čistu energiju.

Od kraja juna Bajdenov rejting je pao sa 52,7 odsto na 44,5, prema navodima "FiveThirty Eight", američkog sajta koji sprovodi ankete u vezi sa politikom, ekonomijom i sportom. 

Demokratski analitičari kažu da je Bajdenu potrebno da Kongres prihvati njegovu agendu da bi mu popularnost skočila.

- Glasači žele da se vratimo onome što su obećali - rekao je Džef Horvit, demokrataski anketar koji je analizirao anketu NBC njuza.

Horvit je rekao da su stvari kojima se Bajden posvetio neinspirativne za glasače, koji samo žele da znaju da li će moći da odgajaju decu i da sastave kraj s krajem.

Tanjug/AP photo
 

- Sve je zbrkano. I to je deo procesa donošenja zakona. Ali sastanci i neslaganja - to ne doprinosi tome da ljudi imaju sjajno mišljenje o predsedniku i onome što radi. Mnogo toga obećanog u kampanji još se nije pretvorilo u zakon. Dobra vest za demokrate je da ima vremena. Ali morate bar nešto izvojevati - rekao je Horvit.

Negativne i pozitivne stvari

Anketa Istraživačkog centra "Pew" pokazala je da je od jula do septembra Bajdenov rejting pao za 18 odsto među tamnoputim glasačima, za 16 odsto među Latinoamerikancima i 12 odsto među ženama. A prošle godine imao je veliku podršku u ove tri grupe. Među glasačima koji se izjašnjavaju kao demokrate ili relativne demokrate, rejting mu je opao za 13 odsto, na 75.

Među nezavisnima, još jednom ključnom grupom koja ga je dovela u Belu kuću, Bajdenova popularnost pala je sa 54 na 42 odsto tokom leta.

Ista anketa pokazala je da javno mnjenje podržava dva stuba Bajdenove agende: plan za ulaganje 1,2 milijarde dolara u infrastrukturu i paket ekonomskih i socijalnih programa vredan tri i po milijarde dolara.

Bil Makinturf, republikanski anketar koji radi ankete za NBC njuz, smatra da je Bajden upao u "negativnu petlju" zastoja i loših priča, od povlačenja vojske iz Avganistana, preko nepoštovanja rokova u vezi sa Kapitol hilom, do demokratskih sukoba zbog njegove domaće agende.

- Počinje da se vidi smekšavanje među osnovnim demokratskim konstituentskim jedinicama. Glavne demokrate koje su mu pomogle da bude izabran nisu tražile samo alternativu Donaldu Trampu nego značajnu političku promenu - rekao je Makinturf.

Tanjug/AP photo
 

On je istakao i da bi usvajanje dva zakona poboljšalo izglede za Bajdena, naročito u okviru njegove baze.

- Tada bismo se se vratili u pozitivnu petlju: demokrate bi uspele da reše svoje unutrašnje borbe. Uradili bi nešto, imali bi veliko dostignuće. Ovi zakoni sa sobom nose mnogo novca, a veoma je mnogo stvari koje žele pristalice demokrata - rekao je on.

Kornel Belčer, anketar koji je radio za bivšeg predsednika Baraka Obamu, rekao je da je Bajden prošao kroz "buran period" i da se pita da li će odobravanje njegovih ekonomskih predloga biti dovoljno da povrati izgubljenu podršku demokrata. 

Prepreke koje bi mogle ozbiljno da koštaju

Belčer je istakao i da su mnogi birači bili više zainteresovani za pitanja u vezi sa biračkim pravom i pravdom, koja su u Vašingtonu pala u vodu zbog nemogućnosti demokrata da prevaziđu ili probiju filibaster od 60 glasova u Senatu, gde imaju 50 glasova.

- Demokrate pokušavaju da usvoje zakone vezane za povratak na staro i građevinu u infrastrukturu, koji su čvrsti i popularni među biračima. Ta deca i ti mladi ljudi, progresivci koji su demokratama dali većinu, a Bajdenu većinu da postane predsednik - nisu očekivali propuste - rekao je Belčer.

Na izborima 2020. Bajden je dobio 92 odsto glasova tamnoputih građana. Sada ga, prema anketama Istraživačkog centra "Pew", podržava samo 67 odsto crnaca, što je procenat sličan onom do kog je došla "YouGov" anketa (66) i anketa Univerziteta Kvinipijak (66 odsto).

Tanjug/AP photo
 

Belčer je izjavio da "čuje duha iz 2010", aludirajući na prve Obamine izbore na kojima je narod birao svoje predstavnike i nosioce funkcija kao što su guverneri i članovi lokalnog saveta, kada su demokrate bile entuzijastične, a pretrpele su poraz.

- Ukratko, ako demokrate ne daju svojoj bazi nešto čime će ih podstaći, privoleti i ohrabriti, imaćemo ponovo situaciju iz 2010. i 2014 - smatra on.

Horvit je zauzeo mnogo oprtimističniji stav, tvrdeći da će se Bajden loše kotirati na anketama sve dok se ne usvoji njegov ekonomski plan.

To povećava ulog, jer su pred demokratama teške odluke koje moraju da donesu kako bi rešile niz razlika između konkurentskih frakcija unutar stranke.

- Ako ovi zakoni ne prođu, imaće veliki problem. Ukoliko ne uspe da ih donese i da pokaže da može da ispuni obećano, onda će biti logično da se i demokrate zapitaju treba li njemu da daju svoj glas - zaključuo je Belčer.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike