Kako je kobra postala oružje za ubistvo: Slučaj pun preokreta zapanjio ceo svet

24.10.2021

07:09

0

Indijac ubistvo žene hteo da predstavi kao nesrećan slučaj

Kako je kobra postala oružje za ubistvo: Slučaj pun preokreta zapanjio ceo svet
kobra - Copyright Profimedia

Indija je prošle nedelje osudila Suradža Kumara na dvostruku doživotnu kaznu, što se događa retko u toj zemlji, jer je kobrom ubio ženu.

Kumar (28) je u aprilu prošle godine platio 7.000 rupija (oko 92 dolara) za indijsku kobru, jednu od najsmrtonosnijih otrovnica na svetu, kako bi se otarasio žene.

Trgovina zmijama je u Indiji nezakonita, ali se Suradž postarao da nađe pravog čoveka za to. Zmijolovac Sureš Kumar, iz južne države Kerale, pomogao mu je i nabavio zmiju.

Suradž je izbušio rupu u plastičnoj kutiji, kako bi vazduh proticao, stavio kobru unutra i odneo je kući.

13 dana kasnije, sa tim opasnim "tovarom" pešačio je oko 44 kilometra do kuće roditelja svoje žene Utre, koja se oporavljala od ujeda zmije.

Profimedia
Ilustracija

Suradž i Utra su se upoznali dve godine ranije preko servisa za sklapanje brakova. Njegov otac je vozač rikše, a majka domaćica. Utra, tri godine mlađa od supruga, imala je teškoća sa učenjem, ali je došla iz bogatije porodice. Njen otac se bavio prodajom, a majka je bila direktorka škole.

Kada se par venčao, Suradž je primio miraz od 768 grama zlata (što vredi oko 32.000 dolara), "suzuki sedan" i 400.000 rupija u kešu. Primao je i 8.000 rupija mesečno od Utrinih roditelja kako bi brinuo o njoj, naveli su istražitelji.

 

 

Kada je Utru ujela opasna tzv. Raselova zmija, otišla je u roditeljski dom da se oporavi. Prethodno je provela čak 52 dana u bolnici gde je imala tri operacije kako bi joj spasli nogu. U pitanju je veoma smrtonosna otrovnica koja godišnje ubije hiljade ljudi u Indiji.

6. maja, dok se još oporavljala, Utri je muž dao čašu soka koji je u sebi imao sedative. Kada ju je to omamilo, Suradž je otvorio plastičnu kutiju i kobru bacio na ženu koja je spavala.

Međutim, zmija je nije napala već je odgmizala. Suradž ju je podigao, ali je ponovo odgmizala.

U trećem pokušaju, uhvatio je zmiju i glavu joj prislonio za Utrinu levu ruku. Zmija je tada reagovala i pokazala očnjake. Ujela ju je dvaput, a onda se sakrila na polici sobe gde je ostala celu noć.

- Kobre ne ujedaju ukoliko ih ne isprovocirate. Muž je morao da je uhvati za vrat i primora je da mu ujede ženu - naveo je stručnjak Maviš Kumar.

Suradž je potom oprao čašu u kojoj se nalazio sok, uništio štap kojim je usmeravao zmiju i obrisao sve inkriminišuće detalje sa svog mobilnog telefona.

Sledećeg jutra, kada je Utrina majka ušla u sobu, ugledala je ćerku kako leži na krevetu otvorenih usta, a leva ruka joj je visila sa strane.

Kako je navela, Suradž je takođe bio u sobi.

- Zašto nisi proverio da li je budna - upitala ga je, na šta je on odgovorio - Nisam želeo da je uznemiravam.

Porodica je požurila u bolnicu, ali su lekari mogli samo da je proglase mrtvom. Pošto su konstatovali da je otrovana, pozvali su policiju.

Autopsija je pokazala da na levoj ruci ima dva para uboda. Analiza krvi je potvrdila prisustvo kobrinog otrova i sedativa. Kobrin otrov može da ubije za nekoliko sati tako što parališe mišiće.

Postupajući po žalbi Urinih roditelja, policija je uhapsila Suradža 24. maja zbog njene sumnjive smrti. Posle istrage od 78 dana i optužnice koja se sastojala od više od 1.000 stranica, suđenje je započeto.

Svedočilo je više od 90 ljudi, među njima herpetolozi (stručnjaci za zmije) i lekari. Slučaj je građen i na osnovu Suradžovih poziva, istorije pretrage na internetu, mrtve kobre koja je pronađena zakopana u dvorištu, sedativa koji su se nalazili u porodičnom automobilu i dokaza da je on kupio ne jednu, već dve zmije.

Pakleni plan

Istražitelji su saopštili da je upravo Suradž kupio Raselovu otrovnicu koja je Utru ujela nekoliko meseci pre konačnog zločina.

Krotitelj zmija, Sureš, okrenuo se protiv ubice priznavši da mu je prodao obe otrovnice. Herpetolog je na sudu rekao da su male šanse da bi kobra ušla u njihovu sobu kroz otvoren prozor. Čak je i samo mesto zločina simulirano, pa je lutka ležala na krevetu, a tu je bio i krotitelj zmija.

- Zmije nisu mnogo aktivne noću. Svaki put kad bismo bacili zmiju na lutku, ona bi se spustila ka zemlji i otišla u mračni ćošak sobe. Čak i kad smo je provocirali nije pokušala da nas ujede - naveo je stručnjak Kumar.

Kada ju je, pak, uhvatio za vrat ispustio je otrov na jedno parče piletine koje je stajalo na lutki. Na piletini su stajali iste rane kao što su viđene na Utrinoj ruci.

 

 

- Ovo je đavolski i užasan slučaj ubistva supruge - naveo je sudija Manodž koji je Suradža potom osudio na doživotnu kaznu. Kako je obrazložio, njeno ubistvo je želeo da prikaže kao nesrećni slučaj.

Istražitelji su utvrdili da je to bio, zapravo, njegov treći pokušaj da ubije Utru, za samo četiri meseca.

Kako se navodi, Suradž, koji inače radi u jednoj lokalnoj banci, upoznao je Sureša prošlog februara i kupio je od njega Raselovu otrovnicu za 10.000 rupija. Odneo ju je kući u plastičnoj kutiji i sakrio je u šupi.

27. februara ju je pustio na prilazu svoje kuće, a ženu je zamolio da se popne na sprat kako bi mu donela mobilni telefon.

Utra je, ipak, videla zmiju na mermernom podu i pozvala pomoć. Suradž je tada došao, podigao je štapom i napustio kuću. Vratio ju je u kutiju. Međutim, 2. marta je pokušao ponovo da ostvari svoje paklene planove. Ženin puding je začinio sedativima, a zmiju je oslobodio dok je ona spavala. Zmija je napala. Utra se probudila u stravičnom bolu i sa ujedima na nozi, a Suradž je izbacio zmiju kroz prozor.

 

 

- Ujedi zmija su uobičajeni u Kerali, tako da tada ništa nismo posumnjali - rekao je Utrin otac Vidžajasenan Vidhjadharan.

Kao što smo već pisali, procenjuje se da u Indiji od toga godišnje umre više od 60.000 ljudi.

Te noći bilo je potrebno više od dva sata pronaći bolnicu koja je Utri mogla da pruži adekvatnu negu, a dok su tražili pomoć već je značajno otekla i krvarila. Nakon tri transplantacije kože, vratila se svojim roditeljima misleći da je opasnost prošla.

Ipak, Suradž je sve vreme kovao zločinački plan.

- Dok mu je žena bila u bolnici, pretraživao je na internetu o rukovanju zmijama i zmijskom otrovu - naveo je Anup Krišna, jedan od istražitelja.

Pretpostavlja se da je ideju o ubistvu dobio posle rođenja sina Druva 2019. godine. U međuvremenu, svojim prijateljima je govorio kako Utru u snu progone zmije i da je sanjala "da joj je suđeno da umre od zmijskog ujeda".

Zapravo, Suradž je planirao da ubije Utru, uzme joj sav novac i oženi drugu ženu.

- Sve je pažljivo planirao i uspeo je iz trećeg puta - rekao je policijski inspektor.

Nije ni na trenutak pokazao da se kaje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike