Autistični tinejdžer zbog objave na Telegramu završio u zatvoru

21.09.2021

09:17 >> 09:44

0

Roditelji su mu opozicionari u Kambodži, pa je i on postao meta

Autistični tinejdžer zbog objave na Telegramu završio u zatvoru
Copyright Profimedia

Autistični tinejdžer iz Kambodže Kak Sovan Čaj (16) uhapšen je u junu zbog objave na Telegramu jer je napisao tekst u kojem, navodno, vređa zvaničnike vladajuće stranke.

Svoju porodicu nije vidio od juna, a predstavnici UN su rekli kako su duboko uznemireni slučajem i traže njegovo puštanje na slobodu.

Pročitajte još

Kak Sovan Čaj, prema navodima porodice, skoro uopšte nije govorio do svoje devete godine.

U školi u glavnom gradu Kambodže, Pnom Penu, druga deca bi mu se rugala, a on bi tokom odmora čistio smeće u školskom dvorištu kako bi mu prošlo vreme.

– Kad razgovara s nama, kaže tek jednu ili dve reči. Kada dođe vreme za obrok, siđe, pojede i odmah se vrati u sobu – kaže njegova majka Prum Čanta, inače aktivistkinja za ljudska prava.

Uprkos svemu, razvio je strah prema politici i kambodžanskoj istoriji, što nije iznenađujuće, s obzirom na istoriju njegove porodice.

Njegov otac Kak Komphear, koji je trenutno u zatvoru, bio je član Kambodžanske stranke nacionalnog spasa (CNRP), zabranjene opozicione partije u zemlji.

Komphear je svog sina vodio na partijske mitinge.

Čaj je ukrasio svoju spavaću sobu zastavama CNRP-a, zajedno s ostalim suvenirima, uključujući slike Džajavarmana VII, najmoćnijeg kralja Kmerskog carstva.

Međutim, sada je njegova spavaća soba skučena zatvorska ćelija koju deli sa još dvadesetak drugih. Svoju porodicu nije video skoro tri meseca.

Uhapšen je nakon što se posvađao preko poruka u grupi u aplikaciji Telegram. Sadržaj razgovora nije u potpunosti jasan, ali Čanta kaže da je Čaj ljutito reagovao kada je član grupe, koji je naklonjen vladajućoj stranci, nazvao njenog muža izdajicom. Muškarac, Kambodžanin koji živi u Kanadi, poruke je prosledio vlastima, naveo je tinejdžerov advokat.

Sat kasnije oko 20 policajaca opkolilo je njihovu kuću, neki s kalašnjikovima. Šest policajaca ušlo je u kuću bez naloga. Tinejdžeru su stavili lisice na ruke i odvukli ga u auto.

Tinejdžer je optužen za vređanje čelnika vlade i javnih zvaničnika i preti mu do dve godine zatvora.

Međutim, to nije prvi put da je na meti vlasti.

Uhapšen je i u oktorbru nakon što se popeo u napušteno bivše sedište CNRP-a kako bi skupio zastave za svoju sobu. Pušten je dva dana kasnije, ali tek nakon što su mediji objavili “priznanje” u kojem se izvinio zbog “nestašluka”.

A u aprilu je primljen u bolnicu s prelomom lobanje kada su ga dva čoveka na motoru udarila ciglom. Napadači nisu pronađeni.

Njegov otac je među više od 150 opozicionara kojima se sudi iza zatvorenih vrata zbog navodnog planiranja svrgavanja vladajuće stranke, koju vodi premijer Hun Sen, jedan od svetskih vođa s najdužim stažom.

Čanta veruje da je njen sin na meti jer su njegovi roditelji glasni kritičari vladajuće stranke.

Pročitajte još

Jedino je tinejdžerovom advokatu Samu Sokongu dozvoljeno da ga poseti u zatvoru.

– Ne može da spava, pa svake noći sedi i peva pesme, a drugi zatvorenici se ljute na njega. Zabrinuti smo da bi mogli da ga povrede – kaže Sokong.

Suđenje počinje 29. septembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike