Osuđena prva novinarka zbog izveštavanja o koronavirusu!

28.12.2020

09:26 >> 11:18

0

Autor: M.Al Shukeir

Zang je početkom februara otputovala u centralni kineski grad kako bi izveštavala o pandemiji

Osuđena prva novinarka zbog izveštavanja o koronavirusu!
Profimedia

Nezavisnu kinesku novinarku koja je izveštavala iz Vuhana u jeku početka izbijanja koronavirusa šangajski sud osudio je na četiri godine zatvora, rekao je njen advokat u ponedeljak.

Zang Zan (37) proglašena je krivom za “izazivanje svađa i izazivanje nevolja”, prema rečima jednog od njenih branilaca, koji je prisustvovao njenom saslušanju.

Pročitajte još:

Zang je početkom februara otputovala u centralni kineski grad kako bi izveštavala o pandemiji, a tokom više od tri meseca, dokumentovala je kako izgleda život u zatvoru u Vuhanu i surovu stvarnosti sa kojom su se suočavali stanovnici ovog grada, od prepunih bolnica do praznih prodavnica. Svoja zapažanja, fotografije i video snimke postavila je na Vičet, Tviter i Jutjub – od kojih su poslednja dva blokirana u Kini.

Njene objave naglo su se “zaustavile” sredinom maja, a kasnije je otkriveno da ju je policija zadržala i vratila u Šangaj, grad udaljen više od 640 kilometara od mesta gde je živela.

Tužilaštvo ju je optužilo da je “objavljivala velike količine lažnih informacija” i da je davala intervjue od inostranih medija, uključujući Radio Slobodna Azija i Epoch Times, da bi “zlonamerno uzburkala epidemiološku situaciju u Vuhanu”.

Zang je prva novinarka za koju je poznato da je osuđena zbog svoje uloge u izveštavanju o pandemiji koronavirusa.

Ali to nije njen prvi sukob sa vlastima. Prema optužnici, ona je dva puta bila zadržavana po 10 dana 2019. godine zbog “izazivanja svađa i izazivanja nevolja”, ali u dokumentu nije precizirano šta je rezultiralo njenim zadržavanjem.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti