Severna Koreja ponovo testirala raketu, ali i tuđe strpljenje: Nov projektil prema Japanu

19.10.2021

07:08

0

Jutrošnje lansiranje severnokorejske SLBM bilo je najnovije testiranje naoružanja te zemlje koja vojno napreduje uprkos međunarodnim sankcijama

Severna Koreja ponovo testirala raketu, ali i tuđe strpljenje: Nov projektil prema Japanu
Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja ispalila je jutros najmanje jednu balističku raketu sa svoje istočne obale, što je omelo novog premijera Japana u predizbornoj kampanji i zasenilo otvaranje velikog sajma naoružanja u Seulu.

Lansiranje severnokorejske balističke rakete sa podmornice (SLBM), o koje su potvrdili zvaničnici Južne Koreje i Japana, usledilo je nakon što su se delegacije SAD i Južne Koreje sastale u Vašingtonu kako bi razmatrali zastoj u nuklearnim pregovorima sa Pjongjangom.

U izveštajima se najavljuje i današnji sastanak šefova obaveštajnih službi SAD, Južne Koreje i Japana u Seulu.

Jutrošnje lansiranje severnokorejske SLBM bilo je najnovije testiranje naoružanja te zemlje koja vojno napreduje uprkos međunarodnim sankcijama uvedenim zbog programa razvoja nuklearnog naoružanja i raketnih sistema.

Jedna balistička raketa lansirana je jutros oko 10:17 po lokalnom vremenu iz okoline Sinpa, mesta gde su ukotvljene severnokorejske podmornice i stacionirana oprema za probno ispaljivanje balističkih projektila, saopšteno je iz združenog generalštaba južnokorejske vojske.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da su detektovana testiranja dve balističke rakete i da je "za žaljenje" što je Severna Koreja posljednjih nedelja izvela više raketnih testova.

Japanski eksperti trenutno analiziraju gde je tačno pala severnokorejska raketa, izjavio je na konferenciji za novinare zamenik glavnog sekretara kabineta japanskog premijera Jošihiko Isozaki i dodao da je premijer Fumio Kišida planirao povratak u Tokio sa zvaničnog puta u Fukušimu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Najčitanije Vesti