Novi premijer Japana raspustio parlament: Zakazani nacionalni izbori

14.10.2021

08:38

0

Poslednji izbori za Donji dom održani su 2017. godine pod bivšim premijerom Šinzom Abeom

Novi premijer Japana raspustio parlament: Zakazani nacionalni izbori
Tan2021-10-14_64344213_0 - Copyright Tanjug/AP photo

Novi premijer Japana Fumio Kišida raspustio je danas Donji dom parlamenta čime je formalno otvoren put za održavanje nacionalnih izbora 31. oktobra.

Kišida je u parlamentu obrazložio da želi potvrdu birača za svoju politiku, nakon što ga je parlament pre samo 10 dana izabrao za premijera, umesto Jošihide Suge, a predsednik moćnijeg Donjeg doma Tadamori Ošima, proglasio je raspuštanje na plenarnoj sednici, prenosi Rojters.

Na ovu odluku je svih 465 poslanika ustalo, tri puta uzviknulo "banzai", tradicionalni uzvik oduševljenja i radosti, i napustilo parlament, pošto je ovim činom njihov mandat prestao, a zvanična izborna kampanja za novi saziv počeće u utorak.

Poslednji izbori za Donji dom održani su 2017. godine pod bivšim premijerom Šinzom Abeom, a njegov naslednik Suga na funkciji se zadržao samo godinu dana pošto je podrška vladi koju je predvodio bila oslabljena njegovim pristupom borbi sa koronavirusom i insistiranjem na održavanju Olimpijskih igara u Tokiju uprkos sve većem broju slučajeva koji su razbesneli javnost.

Kišida, čiji je zadatak da vrati podršku vladajućoj Liberalno-demokratskoj partiji (LDP), najavio je politiku "poverenja i empatije", a obećao je da će odgovor zemlje na pandemiju koronavirusa u slučaju novih talasa infekcija biti pojačan.

Aktuelni premijer je saopštio da je u njegovom fokusu oživljavanje oslabljene ekonomije zemlje i jačanje odbrane od pretnji iz Kine i Severne Koreje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: V. T.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike