Japanske bajkerske bande decenijama su harale: Neustrašiva borba protiv sistema bila im odskočna daska za ulazak u jakuze

03.10.2021

07:17

0

Autor: M. J.

Članovi ove grupe bili su mladi buntovnici, starosti između 16 i 20 godina, koji su uglavnom potekli iz radničke klase

Japanske bajkerske bande decenijama su harale: Neustrašiva borba protiv sistema bila im odskočna daska za ulazak u jakuze
Copyright Wikimedia

Kada se spomenu bajkerske bande, obično pomilslimo na one koje su prikazane u američkim filmovima, ali su do pre nekoliko decenija postojale i japanske bajkerske bande, poznatije kao Bosozoku.

Bosozoku predstavlja suпkulturu japanskih bajkerskih bandi, koje su nastale 1950. godina.

Njihovi osnivači bili su ratni veterani koji su grupu prvo nazvali "Kaminari Zoku", što u prevodu znači "Pleme Groma".

YouTube/Printsrceen/ RealWorld DomPérignon TV
 

Ratna generacija koja je osnovala ovu organizaciju počela je polako da stari, dok se istovremeno povećavao broj mladih.

Izraz Bosozoku prvi put je upotrebljen 1970. godina i u prevodu znači "nasilna brza plemena". Naravno, članovi Bosozoku-a nisu se međusobno tako nazivali, već je svaka banda imala svoje ime.

Članovi ove grupe su bili mladi buntovnici, starosti između 16 i 20 godina, koji su uglavnom potekli iz radničke klase.

Kodeks oblačenja

Imali su veoma karakterističan način oblačenja. Nosili su kombinezone pod nazivom "toko-fuku" što znači "specijalna odeća za napad", koji su često bili ukrašeni kanđi sloganima. Ovakav način oblačenja predstavljao je uniformu Bosozoku članova, a bio je inspirisan uniformom koju su nosili piloti kamikaza.

Tipični dodaci koji su se nosili uz uniformu su "haćimaki" - japanska traka za glavu na kojoj su bili ispisani slogani poput "Policija neka je prokleta", hirurške maske, kao i trake sa japanskom carskom zastavom i vojničke čizme.

Veza sa kriminalom 

Iako su ovu grupu činili pretežno mladi ljudi, bila je dobro organizovana. Učestvovali su u brojnim kriminalnim aktivnostima, a bili su poznati i po nasilničkom ponašanju i prekršajima u saobraćaju. 

Međutim, kriminalni život se ne završava kada napune 20 godina. Najhrabrijima je bajkerska banda bila odskočna daska za ulazak u ozloglašenu japansku mafiju jakuza. Procenjuje se da se čak jedna trećina članova Bosozoku grupe priključila jakuzama.

Uspon i pad

YouTube/Printsrceen/ RealWorld DomPérignon TV
 

Popularnost Bosozoku-a rasla je tokom 1980-ih i 1990-ih godina, dostigavši vrhunac od 42.510 članova.

Dok se ostatak japanskog društva razvijao i otvarao prema svetu, članovi Bosozoku-a su se umesto toga usredsredili na održavanje tradicionalnih vrednosti i kodeksa ponašanja.

Izrazita društvena hijerarhija proizašla je iz strogih pravila o tome kako se članovi grupa mogu ponašati. Međutim, izazivanje haosa u policiji bilo je odobreno.

Skoro svaka banda je imala i do 100 članova, a pored toga što su se sukobljavali sa policijom, bili su nasilni prema svima koji su im stajali na putu.

Dolazilo je do ratova između grupa, otmica, pa čak i do ubistava.

Međutim, populatnost Bosozoku-a naglo je krenula da opada 2000-ih godina, kada je broj članova pao na svega 7.000.  

To je delom posledica zakona iz 2004. godine koji je omogućio policiji da na licu mesta uhapsi bajkere koji se nalaze u većim grupama.

Drugi važan faktor koji je uticao na slabljenje ovih grupa bila je nezaposlenost koja je dovela do smanjenja prihoda, koji su im bili potrebni kako bi održavali motore. 

Rezultat svega ovoga je gubitak jedne kulture koja se nikada više neće uzdići.

Iako ove grupe i danas postoje, njihovo ponašanje je u daleko manjoj meri problematično i nasilno, a da stvar bude još gora stariji članovi podsmevaju se mlađim generacijama.

Unikatni motori 

Članovi Bosozoku-a poznati su po tome što su koristili univerzalne japanske motocikle (jamaha, kavasaki, suzuki), koje su modifikovali ne bi li napravili svoje lične motore koji su se nazivali "kaizoša", što u prevodu znači "modifikovana vozila". 

Sva vozila su obojena jarkim bojama, ukrašena nalepnicama, logotipima, kao i zastavama na zadnjoj strani. Posebno su intersantna jedinstvena sedišta koja su pravili.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike