Na sastanku talibana i predstavnika SAD pokrenuta važna pitanja: Lideri militanata izneli svoje zahteve

13.10.2021

08:17

0

Glavna tema bili su strani državljani ostavljeni u zemlji

Na sastanku talibana i predstavnika SAD pokrenuta važna pitanja: Lideri militanata izneli svoje zahteve
talibani, sastanak AP21278707023944 - Copyright AP photo

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i talibana imali su tokom sastanaka u Kataru produktivnu diskusiju o pitanju humanitarne pomoći Avganistanu, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Američki zvaničnik opisao je u utorak ove razgovore kao uglavnom pozitivne i naglasio da su oni bili usmereni na pitanja bezbednosti i terorizma, prolaz za strane državljane i avganistanske saveznike SAD koji napuštaju zemlju, kao i na ljudska prava, prenosi Rojters.

Na dvodnevnim sastancima sa predstavnicima vlade talibana i administracije SAD u Dohi učestvovali su zvaničnici američke obaveštajne zajednice i vladine Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

- Delegacija je jasno stavila do znanja, kao što na tome stalno insistiramo, da će se o talibanima prosuđivati ne samo na osnovu njihovih reči, već i na osnovu njihovih postupaka - rekao je Prajs.

On je potvrdio da je poseban sastanak sa predstavnicima talibana na kojem su učestvovali zvaničnici Evropske unije i američke administracije održan u katarskoj prestonici u utorak.

Od kada su talibani preuzeli vlast u avgustu, Vašington je zamrznuo bilateralnu pomoć Avganistanu, ali je saopštio da i dalje pruža pomoć putem nevladinih organizacija.

Talibani su pozvali američku administraciju da se blokirane rezerve Avganistana u SAD stave na raspolaganje novoj vladi u Kabulu, kako bi se ublažila rastuća humanitarna kriza.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: V. T.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike