Talibani zatražili od SAD odmrzavanje avganistanskih sredstava: Potreba za pozitivnim odnosima

10.10.2021

14:51

0

Autor: A. S.

Vašington je zamrzao milijarde dolara u avganistanskoj imovini, uglavnom deponovanoj u američkim federalnim rezervama

Talibani zatražili od SAD odmrzavanje avganistanskih sredstava: Potreba za pozitivnim odnosima
AP Photo/Bernat Armangue - Copyright AP Photo/Bernat Armangue

Avganistanski talibani pozvali su Sjedinjene Države da odmrznu rezerve centralne banke Avganistana, tokom tekućeg sastanka sa američkom delegacijom u Kataru, koji predstavlja prvi dijalog licem u lice na višem nivou otkako je islamistička grupa preuzela kontrolu nad zemljom nakon povlačenja SAD krajem avgusta.


Talibanski vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Amir Kan Mutaki, koji predvodi talibane na dvodnevnim razgovorima u glavnom gradu Katara, Dohi, rekao je da su američki sagovornici na otvaranju i obećali da će podržati humanitarnu pomoć Avgansitanu i Avganistancima ponuditi vakcine protiv koronavirusa, piše Glas Amerike.

U audio-poruci koju su talibani dostavili novinarima Mutaki je rekao da su razgovarali o "otvaranju novog poglavlja" između dve strane, protivnika tokom američke skoro 20 godina duge okupacije Avganistana.

- U diskusijama se naglašava potreba da se međusobno uspostave dobri pozitivni odnosi. Naglasili smo potrebu odmrzavanja avganistanske finansijske imovine zbog teških okolnosti sa kojima se Avganistan suočava - rekao je Mutaki.

Vašington je zamrzao milijarde dolara u avganistanskoj imovini, uglavnom deponovanoj u američkim federalnim rezervama, otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom. Svetska banka i Međunarodni monetarni fond takođe su blokirali razvojnu pomoć, navodeći kao razlog zabrinutost za ljudska prava pod vlašću Talibana.

Odlazak snaga predvođenih SAD i mnogih međunarodnih donatora oduzeo je Avganistanu grantove kojima je finansirano 75 odsto javne potrošnje, prema Svetskoj banci. To je otežavalo talibanima da isplaćuju plate državnim službenicima.

- Jasno smo rekli (Amerikancima) da niko nema koristi od nestabilnog Avganistana, pa niko ne bi trebalo da pokušava da oslabi trenutnu vladu u Avganistanu ili da podstakne probleme za naš avganistanski narod koji se već ekonomski bori - rekao je Mutaki.

On je ponovio da nikome sa avganistanskog tla neće biti dozvoljeno da ugrozi druge zemlje.

Američki zvaničnici nisu dali detalje o tekućim razgovorima u Dohi. Zvaničnici Stejt Departmenta potvrdili su u petak da će američka delegacija od subote održati dvodnevne razgovore sa talibanima.

Oni su u subotu su insistirali da sastanak ne znači da Vašington nastoji da prizna talibansku vladu. Rekli su da će to zavisiti od toga da li će talibani ispuniti svoje obaveze o formiranju inkluzivne vlade, zaštititi prava žena na rad i omogućiti devojčicama da se obrazuju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike