Smrt afričkog Če Gevare i danas misterija: Počinje suđenje za ubistvo poznatog revolucionara

11.10.2021

11:11

0

Sankara je vodio antiimperijalističku spoljnu politiku

Smrt afričkog Če Gevare i danas misterija: Počinje suđenje za ubistvo poznatog revolucionara
tomas sankara - Copyright Profimedia

Na Vojnom sudu u Burkini Faso danas je počeo sudski proces protiv 14 optuženih za ubistvo bivšeg predsednika i uticajnog levičarskog lidera i revolucionara Tomasa Sankare, a među optuženima je i Blez Kompaore i sam bivši predsednik i vođa puča iz 1987. godine kojim je Sankara svrgnut s vlasti.

Kompaore se tereti za saučesništvo, podrivanje državne bezbednosti i prikrivanje posmrtnih ostataka, navodi se u vojnim dokumentima.

Njemu se sudi u odsustvu jer živi u egzilu u Obali Slonovače od 2014. godine kada je srušen s vlasti, međutim, od izdavanja naloga za njegovo hapšenje koji su nadležni organi Burkine Faso izdali pre šest godina, vlasti t ezemlje odbijaju da ga izruče.

Među optuženima je i Kompaoreov bivši saradnik i njegova desna ruka general Žilber Diender, koji se pojavio odeven u vojnoj maskirnoj uniformi na današnjem pretresu u glavnom gradu Uagaduguu.

Ovo suđenje, koje bi prema najavama upućenih moglo da potraje nekoliko meseci, smatra se značajnim korakom u pravcu utvrđivanja svih detalja i okolnosti likvidacije Tomasa Sankare koja je obavijena velom tajnosti skoro punih 35 godina.

Sankara je živeo skromno. Sebi i državnim službenicima je smanji plate, zabranio je upotrebu službenih automobila i putovanja prvom klasom.

Obrazovanje mu je bilo glavni prioritet, pa je tokom njegove vladavine stopa pismenih porasla sa 13 posto 1983. na 73 posto 1987. godine, a nadgledao je i masovnu nacionalnu kampanju vakcinacije.

Profimedia
 

Uzeo je zemlju feudalnim baronima i dao ju je siromašnim farmerima, što je dovelo do porasta proizvodnje žita.

Zalagao se za ujedinjenu Afriku koja bi se suprotstavila "neokolonijalizmu" institucija poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. 

- Onaj koji te hrani, taj te i kontroliše - rekao je jednom prilikom.

Vodio je antiimperijalističku spoljnu politiku koja je dovodila u pitanje dominaciju Francuske koja je i dalje imala veliki uticaj na svoje bivše kolonije u Africi, poput Burkine Faso.

Njegova udovica Marijam, optužila je upravo Francusku da je bila organizator njegovog ubistva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike