Živnuo Sidnej nakon 100 dana: Svi pohrlili u kafiće, restorane, kod frizera... (FOTO/VIDEO)

11.10.2021

07:05

0

Autor: M. P.

Nevakcinisani su i dalje "zatvoreni" do 1. novembra

Živnuo Sidnej nakon 100 dana: Svi pohrlili u kafiće, restorane, kod frizera... (FOTO/VIDEO)
sidnej - Copyright printscreen/Youtube/7NEWS Australia

Nakon nešto više od četiri meseca "zaključavanja" radi suzbijanja koronavirusa stanovnici Sidneja opet mogu slobodno da se kreću, a kafići, teretane i restorani ponovo su otvoreni. 

 

U njima će moći da borave oni koji su vakcinisani protiv kovida 19  jer se Australija postupno počinje otvarati zahvaljujući sve većem broju potpuno vakcinisanih građana.

Neki pabovi u najvećem australijskom gradu otvorili su svoja vrata u ponedeljak odmah posle ponoći, jer su mnogi gosti došli na ponoćno pivo, pokazale su televizijski snimci i fotografije na društvenim mrežama.

- Mislim da su svi u celoj državi prilično uzbuđeni zbog proteklih 100 dana - rekao je premijer države Novi Južni Vels Dominik Perotet.

Od juna bili u lokdaunu

Više od pet miliona stanovnika Sidneja bilo je zatvoreno u strogom "lokdaunu" od juna kako bi se suzbilo širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, koja se od tada proširila na Melburn i glavni grad Kanberu, što je i u tim gradovima dovelo do strogih protivpandemijskih mera.

 

Perotet je pozvao građane Sidneja da ne preteraju s uzbuđenjem zbog izlaska iz lokdauna i upozorio da će se broj zaraženih povećati nakon ponovnog otvaranja, prenose Vijesti.

Prema ublaženim pravilima, 10 potpuno vakcinisanih ljudi može se okupiti u kućama, dok 100 može prisustvovati venčanjima i sahranama.

Maloprodajne trgovine mogu se otvoriti sa smanjenim kapacitetom jer država nastoji da dostigne stopu vakcinacije od 80 odsto do kraja oktobra, kada će se dodatno ublažiti ograničenja.

Nevakcinisani i dalje zatvoreni

Ipak, nevakcinisani građani moraju ostati kod kuće do 1. decembra.

Država Novi Južni Vels, u kojoj je Sidnej, popustila je pravila zatvaranja nakon što je postignut cilj od 70 odsto potpuno vakcinisane odrasle populacije.

Kako je sve veći broj stanovnika vakcinisan, Australija planira postupno vraćanje u normalu, pa bi od novembra pustila potpuno vakcinisane stanovnike da slobodno ulaze i napuštaju zemlju.

Australija je u martu 2020. zatvorila svoje međunarodne granice, zbog čega je broj obolelih od koronavirusa bio relativno nizak – ukupno 127.500 slučajeva zaraze i 1.440 smrtnih slučajeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike