"Ovo im nećemo oprostiti": Amerika priznala da je pobila decu u napadu dronom, ali da niko neće odgovarati (VIDEO)

18.09.2021

10:27 >> 12:34

0

Zločin bez kazne

"Ovo im nećemo oprostiti": Amerika priznala da je pobila decu u napadu dronom, ali da niko neće odgovarati (VIDEO)
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Posle nekoliko nedelja insistiranja da je u napadu dronom, 29. avgusta u Kabulu, američka vojska likvidirala pripadnika terorističke organizacije ISIS-K, Centralna komanda je priznala da su među žrtvama bili samo civili, uključujući i decu.

Međutim, kako su naveli, niko neće odgovarati za ovaj slučaj. Podsetimo, u napadu dronom stradalo je 10 ljudi, među njima sedmoro dece, a svi su bili članovi iste porodice.

Pročitajte još

Kada je teroristička grupa ISIS-K izvela napad u Kabulu 26. avgusta, ubivši tom prilikom skoro 200 Avganistanaca i 13 američkih vojnika, SAD su odlučile da odgovore, ali su pobili nedužne ljude.

General američke mornarice Kenet Mekenzi izjavio je da je raketa “helfajer” pogodila kuću u Kabulu, a da tom prilikom nije pogođen terorista.

– Napad dronom u Kabulu je bio greška – istakao je Mekenzi dodavši da je 10 ljudi tragično poginulo.

Kako je naveo, “napad je naređen iz iskrenog ubeđenja da će sprečiti direktnu pretnju našim snagama, ali je bio greška i ja nudim svoje iskreno izvinjenje”. Rođacima stradalih je izrazio saučešće.

Prema njegovim rečima, desetak dronova je nadgledalo Kabul, a više izveštaja je navodilo da se u beloj “tojota koroli” nalazi bomba.

General Mark Mili, načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD, rekao je 1. septembra da su sve procedure ispoštovane, nazivajući to “pravednim napadom”. Tada je ponovio tvrdnje da je druga eksplozija u Kabulu dokazala da je sumnjivo vozilo prenosilo eksploziv.

Youtube/RT

Stradao zbog kanistera sa vodom

Međutim, istraga Njujork tajmsa i Vašington posta pokazala je suprotno. Stradali su isključivo civili, a vozač “tojote” je bio obični inženjer koji je prevozio kanistere sa vodom. Nikakvog eksploziva nije bilo.

Kao što smo već pisali, Zemari Ahmadi (43) stradao je greškom.

On je godinama radio za dobrotvornu organizaciju sa sedištem u Kaliforniji “Nutrition and Education International” (NEI). Pomagao je u postavljanju fabrika soje, popravkama mašina i transportu kolega i hrane.

Kako su poručili članovi njegove porodice, Ahmadi i još jedan njegov rođak, koji je sarađivao sa američkom vojskom, podneli su zahteve za izbegličke vize kako bi se nastanili sa porodicama u Americi.

Beli “sedan” koji je vozio pripadao je “NEI”, a njegova razna zaustavljanja tog kobnog 29. avgusta su bila svakodnevni deo njegovog radnog dana, uključujući prevoz kolega i preuzimanje šefovog laptopa.

Za njega je to bio sasvim običan dan koji je počeo oko 9 ujutru. Pokupio je dvoje kolega, šefov laptop, uzeo je doručak i uputio se ka kancelariji.

Ono što je američkoj vojsci bilo sumnjivo su zapravo bili kanisteri sa vodom. Ahmadi je snimljen kako određen tovar ubacuje u kola, a ispostavilo se da uopšte nije reč o eksplozivu, što je i bio razlog za napad dronom, već voda. Dopremanje vode je bilo stopirano nakon što su talibani ušli u Kabul, pa je Ahmadi morao da se snađe i sam je donosi do kuće.

Svih 5 muškaraca koji su se tog dana vozili sa Ahmadijem su za novinare potvrdili da je prevozio vodu. Kamere su snimile da je u 14.35 sati sa još jednim kolegom napunio nekoliko kanistera koje je prethodno doneo u kancelariju jer mu je brat rekao da u naselju nema vode. Zato ih je redovno punio vodom na poslu.

U 15.38 je kolega odvezao “tojotu” dalje ka prilazu njihove firme. To je trenutak kada je američka vojska pomislila da se automobil nalazi na sumnjivoj lokaciji. Lokacija “sumnjivog objekta” se preklapa sa lokacijom organizacije za koju je Ahmadi radio. Vojska je verovatno mislila da je sedište organizacije “NEI” zapravo štab terorista.

Kada se te večeri Ahmadi zaustavio kod svog doma, nadomak aerodroma, američki komandant je odlučio da je njegov automobil meta, a operater drona je video još samo jednog čoveka pored kola pre napada.

Youtube/RT

Međutim, kako prenosi “Njujork tajms”, kada se Ahmadi parkirao, ušao je u dvorište gde su ga sačekala deca, ne samo njegova već i njegovog brata, koja su se radovala što ga vide. Ona su posedala na zadnje sedište automobila i tako su svi stradali.

Kako je preneo Evan Tajms iz “Njujork tajmsa”, tim za dronove nije uopšte nadgledao Ahmadijevu kuću.

Jedna od stradalih devojčica, Youtube/RT

Brzo su skenirali dvorište i tvrde da su videli samo jednog muškarca pored Ahmadija. Pošto su mislili da se eksploziv krije u kolima, naređen je napad.

– Bez ikakvog dokaza, bez istrage, napali su i ubili našu decu i mi im to nećemo oprostiti – rekao je Ahmadijev rođak Jamšid Jusufi čija je ćerka Sumaja (2), takođe, poginula u napadu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam