Trudo raspisao izbore da bi osigurao vlast, ali mu ne ide sve po planu: Jedan čovek može sve da mu uništi (VIDEO)

19.09.2021

07:05 >> 10:26

0

Trudo je želeo da osigura većinu u parlamentu, što je mislio da će ići veoma lako, ali se sada čini da bi mogao čak i da izgubi vlast

Trudo raspisao izbore da bi osigurao vlast, ali mu ne ide sve po planu: Jedan čovek može sve da mu uništi (VIDEO)
Copyright Profimedia/Youtube Printscreen

Kanađani u ponedeljak biraju 44. saziv parlamenta, a proteklih pet nedelja partijski lideri su se borili da osiguraju glasove, a posebno su obećavali da će se baviti ozbiljnim pitanjima poput klimatskih promena, krize stanovanja i pandemije koronavirusa.

Liberalna partija, predvođena premijerom Džastinom Trudoom, i Konzervativna stranka Erina O’Tula, u anketama stoje rame uz rame, dok je trećeplasirani Džagmit Sing iz redova Novih demokrata.

Pročitajte još

Među kandidatima su i kvebečki nacionalistički blok, Zeleni i desničarska Narodna partija Kanade.

Džastin Trudo

Premijer (48) je u svom drugom mandatu nakon što je Liberalna partija osigurala 157 poslaničkih mesta na poslednjim federalnim izborima u oktobru 2019. godine.

Trudo je postao predsedavajući stranke 2013. godine, a dve godine kasnije je imenovan za premijera Kanade. Liberali su osvojili većinu na izborima te godine pobedivši konzervativce koji su do tada, pod vođstvom Stivena Harpera, vladali skoro deceniju.

Liberali uživaju veliku podršku u oblasti Montreala, na istočnoj obali, Atlantskoj Kanadi (region koji čine četiri provincije), kao i u delovima Ontarija i Kvebeka – dve najnaseljenije provincije.

Profimedia

Trudo je raspisao vanredne parlamentarne izbore u nadi da će planovi njegove vlade za rukovođenje pandemije koronavirusa i srodnih ekonomskih stimulusa osvojiti većinu.

Njegova kampanja je, međutim, ometena demonstracijama protiv obavezne vakcinacije i drugih mera za suzbijanje koronavirusa.

Početkom septembra, grupa demonstranata primorala ga je da otkaže jedan predizborni skup.

U gradu Londonu u Ontariju, gde je boravio tokom predizborne kampanje, ulazio je u autobus nakon posete pivnici kada su ga demonstranti zasuli sitnim kamenjem.

Liberalna partija obećava 78 milijardi kanadskih dolara (oko 62 milijarde američkih dolara) za trošenje tokom narednih pet godina, sa fokusom na zdravstvenu negu. Obećali su da će ponuditi besplatne vakcine protiv koronavirusa za sve Kanađane, kao i milijardu dolara za provincije i teritorije koje žele da uvedu sisteme za korona pasoše.

Kada je reč o životnoj sredini, stranka je nailazila na kritike jer je podržala širenje naftnog gasovoda, ali je istakla da će raditi na tome da se emisije gasova smanje do 2050. godine, u odnosu na nivoe iz 2005. godine.

Proteklih nedelja, obavezali su se da će desetine miliona dolara dati za pomoć starosedelačkim zajednicama kako bi tražili neobeležene grobove (koji se nalaze teritorijama mnogih kanadskih škola), da će pooštriti postojeće zakone o držanju oružja, a obećali su i da će primiti 40.000 avganistanskih izbeglica nakon ponovnog dolaska na vlast u toj azijskoj zemlji.

Trudo, inače sin nekadašnjeg premijera Pjera Trudoa, postao je drugi najmlađi premijer te zemlje kada je izabran 2015. godine. Njegov otac je predvodio zemlju od 1968. do 1984. godine, sa manjom pauzom, i ostao je jedan od malobrojnih kanadskih političara koji su poznati i širom sveta.

Erin O’Tul – najveći Trudoov suparnik

Erin O’Tul je lider Konzervativne partije Kanade, vodeće opozicione stranke.

Posle poraza na izborima 2019. i ostavke tadašnjeg lidera konzervativaca Endrua Šira, O’Tul je 2020. stupio na čelo stranke.

Veliku podršku dobijaju u centralnim provincijama Manitobi, Saskačuanu i Alberti, kao i u delovima Ontarija i Kvebeka.

Profimedia

Konzervativci se zalažu da postignu ciljeve Pariskog klimatskog sporazuma koji predviđa smanjivanje emisije gasova za 30 odsto do 2030. Obećavaju i milijarde dolara za nova ulaganja, a O’Tul je rekao da će partija da balansira budžetom u narednih 10 godina bez rezova kroz stimuluse i plan o rastu.

O’Tul je istakao da će sarađivati sa provincijama kako bi se u celoj zemlji uveo sistem o dokazivanju vakcinacije, ali je rekao da se protivi obaveznoj vakcinaciji za javne službenike i nije tražio od kandidata svoje stranke da budu vakcinisani.

Kada je reč o prihvatanju avganistanskih izbeglica, podržali su plan liberala da se primi oko 20.000 ljudi.

Džagmit Sing – prvi stranački lider iz redova manjina

Džagmit Sing je lider levičarske Nove demokratske partije (NDP) koja se po broju poslaničkih mesta nalazi na četvrtom mestu.

Sik (42) je stupio na čelo stranke 2017. godine i tada je postao prvi lider jedne federalne partije kao pripadnik manjine.

Na izborima 2011. godine stranka je dobila na snazi, što je okarakterisano kao “narandžasti talas”, čime je dobila status opozicione partije, ali je 2015. izgubila deo podrške. Četiri godine kasnije zabeležila je razočaravajuće rezultate, sa samo 24 mesta, 20 manje nego na prethodnom glasanju.

Većina tih mesta se nalazi u Britanskoj Kolumbiji i Ontariju.

Youtube/CBC News

NDP predlaže minimalnu zaradu od 20 dolara za sve federalne službenike i 10 dana plaćenog odsustva. Sing je kritikovao Trudoa što je obećavao plaćeno odsustvo tokom kampanje, a posle nije usvojio tu meru.

NDP želi da se smanji emisija gasova za 50 odsto do 2030. godine, a obećavaju da će stvoriti više od milion “dobrih poslova” kao deo plana koji uključuje građenje “zelene infrastrukture” u zajednicama širom Kanade.

Kada je reč o pravima Indijanaca, NDP predlažu stvaranje strategije za pravdu i politiku koja će pokušati da reši problem njihove neravnopravne zastupljenosti u kanadskom zatvorskom sistemu.

Takođe, podržavaju ukidanje intelektualnih prava na vakcine protiv koronavirusa kako bi se tehnologija za njihovu proizvodnju proširila da bi se nastavila borba sa pandemijom.

Iv-Fransoa Blanšet – čuvar francuskog jezika

Iv-Fransoa Blanšet predvodi nacionalistički blok iz Kvebeka, “Blok Kebekoa” (Kvebečki blok). Ta partija ima samo kandidate iz te provincije i hvali se time da je jedina koja promoviše interese francuske zajednice na državnom nivou.

Pod Blanšetom, koji predstavlja uglavnom jug Montreala, partija je povećala broj mesta u parlamentu sa 10 na 32 na poslednjim federalnim izborima.

Obećavaju da će doneti zakon kojim se garantuje da dovoljno znanje francuskog jezika novim imigrantima u Kvebeku donosi kanadsko državljanstvo. Kako kažu, korišćenje francuskog jezika u Kanadi je u opadanju i zato se mora zaštititi.

Blok se zalaže da se stvori program “zelene jednakosti” koji bi nagradio provincije koje se efikasno bore protiv klimatskih promena. Ističu da federalna vlada treba da poveća finansiranje provincija, kada je reč o zdravstvenom sistemu, sa 22 na 35 odsto.

Anami Pol i Zeleni

Zelenu partiju predvodi Anami Pol (48) koja je prva crnkinja i Jevrejka na čelu jedne kanadske partije.

Na čelo stranke je došla prošle godine kada je zamenila dugogodišnju liderku Elizabet Mej. Jedna je od dva partijska lidera koji nemaju mesto u parlamentu, tako da se na ovim izborima bori i za tu poziciju.

Na prošlim izborima Zelena partija je osvojila tri mesta.

Briga o životnoj sredini je u fokusu stranke, pa se tako zalažu za smanjenje emisije gasova za 60 odsto do 2030. godine, u odnosu na nivoe iz 2005. godine. Pozivaju na gašenje svih projekata gasovoda, da nema subvencija na gorivo i da se zabrani prodaja svih putničkih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine.

Kako kažu, žele da svaki “visoko plaćeni posao iz sektora fosilnih goriva zamene sa visoko plaćenim poslom u zelenom sektoru kroz osiguranje zarada”.

Dok ne budu ukinute sve korona mere, žele da se prošire subvencije za plate i izdavanja, a da poreska stopa ne bude veća od 9 odsto.

Zalažu se za potpisivanje i ratifikovanje Sporazuma o ukidanju nuklearnog naoružanja, pozivaju na denuklearizaciju u celom svetu i okončanje federalne podrške izvoznicima koji učestvuju u prodaji fosilnih goriva i oružja.

Maksim Bernije – preletač sa malim šansama

Maksim Bernije predvodi Narodnu stranku Kanade (PPC).

Youtube/CBC News: The National

Nekadašnji poslanik konzervativaca nije uspeo da stupi na čelo Konzervativne stranke 2017. godine, pa ih je napustio i oformio PPC.

Međutim, tako je izgubio dosta podrške i mesta koje je do tada imao.

Ova stranka nema predstavnike u parlamentu, a na prethodnim izborima 2019. godine su osvojili samo 1,6 odsto glasova.

Trudoov optimizam ili uvod u pad?

Prema poslednjim anketama, liberali imaju podršku od 34 procenta, a konzervativci 32, što je razlika na nivou statističke greške.

Trudo je mislio da će raspisivanje vanrednih izbora ići u njegovu korist, ali sada postoje realne šanse da ih uopšte ne dobije. Javnost nije zadovoljna, pogotovo usred frustracija koje su nastale zbog pandemije, Trudo nije tokom kampanje uvek nailazio na dobrodošlicu, a demonstranti su pogrdnim imenima oslovljavali članove njegove pratnje.

Pojedini analitičari smatraju da nije bilo nekog logičnog razloga za raspisivanje izbora, osim Trudoove lične ambicije.

Youtube/CBC News: The National

Trudo je želeo da osigura većinu u parlamentu, što je mislio da će ići veoma lako, ali se sada čini da bi mogao da izgubi od O’Tula. Hteo je da se osloni na to što je Kanada jedna od zemalja sa najviše vakcinisanih građana, međutim, delta soj je doneo novi talas zaraženih.

Profesor političkih nauka sa Univerziteta u Vinipegu, Feliks Matju, kaže da bi loš početak kampanje zapravo mogao da pogoduje liberalima.

Pročitajte još

Iako je O’Tul promovisao vakcinaciju, uglavnom ga podržavaju i protivnici vakcina i strogih korona mera, što bi moglo da ide Trudou u korist.

– To omogućava Trudou da se predstavi kao branilac javnog zdravlja – objasnio je Matju.

Do sada je 83 procenta Kanađana, starijih od 12 godina, primilo vakcinu protiv koronavirusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike