Šta se krije iza talibanske elitne jedinice Badri: Njihovi borci su šokirali svet svojim napredovanjem (VIDEO)

31.08.2021

12:39 >> 12:40

0

Autor: N. Pavlović

Iako izgledaju kao iskusni borci, mnogi smatraju da je to samo paradiranje

Šta se krije iza talibanske elitne jedinice Badri: Njihovi borci su šokirali svet svojim napredovanjem (VIDEO)
Profimedia

Malo poznati talibanski 313. bataljon Badri uočen je tokom avgusta kako patrolira ulicama Kabula, a u nekoliko propagandnih snimaka paradirali su u američkoj opremi.

Za razliku od talibana koji su 1996. godine stupili na vlast, ovi borci izgledaju potpuno drugačije.

Pročitajte još

Stručnjaci procenjuju da su od 2003. do 2017. godine, samo na naoružanje avganistanske vojske, SAD potrošile više od 28 milijardi dolara dajući im moderno naoružanje, puške, raketne bacače, male špijunske dronove i niz raznorazne haj-tek opreme.

Snage SAD su Avganistancima dale i oko 208 aviona i drugih letelica. Međutim, munjevito napredovanje talibana uhvatilo je sve u jednom ogromnom raskoraku, a najviše domaću vojsku, koja se panično povlačila.

Snage avganistanske vojske, koje je uglavnom razdirao nemar, nemotivisanost, ostavile su za sobom čitave baze američke vojne opreme koja je spremno pala u talibanske ruke. Prema nekim obaveštajnim izvorima, to je uključivalo više od 2.000 oklopnih vozila “hamvija”, oko 40 helikoptera UH-60 crnih jastreba, brojne izviđačke helikoptere i vojne dronove “sken igl”.

Nedugo po osvajanju vlasti, talibani su rekreirali slavnu fotografiju američkih marinaca iz 1945. prilikom osvajanja japanske Ivo Džime, podižući talibansku zastavu, čime su dodatno ponizili Ameriku.

Ono što je još više zabolelo Amerikance, bila je činjenica da su talibanski vojnici na fotografiji paradirali u novopečenoj opremi, koju su im Amerikanci indirektno prepustili.

Ubrzo se saznalo kako vojnici sa spomenute fotografije nisu samo ‘pozeri’, nego pripadnici bataljona Badri 313, zvanično novooformljenog dela talibanske vojske u formi specijalnih jedinica koje mnogi geopolitički stručnjaci nazivaju ključem u munjevitom osvajanju vlasti.

Za razliku od uobičajene slike talibana koja ih prikazuje kao vojnike više nalik na lokalne pastire i stočare, bez ikakvog vojnog iskustva, pripadnici jedinice Badri 313 su, navodno, vešti vojnici s većim borbenim iskustvom i koji se koriste najmodernijom vojnom tehnologijom.

Profimedia

Ipak, ne slažu se svi da su ovo visoko obučeni borci.  Novinar Babak Taghvae smatra da je “to samo gomila bombaša samoubica u kostimima napravljenim u Americi”.

– Oni nemaju nikakvo vojno iskustvo ni veštine – dodao je.

Šiv Arur sa televizijskog kanala “Indija tudej” je kazao da 313. bataljon treba da osigurava talibanske položaje kod Kabula i u drugim delovima zemlje.

– Na jednoj strani su teroristi u šalvarama koji mašu kalašnjikovima. U tradicionalnoj odeći nameću verska pravila Avganistanu. Međutim, na drugoj strani, koja je tek skoro otkrivena, nalazi se milicija, posebna jedinica specijalnih snaga koja odaje sasvim drugu sliku. Više se ne predstavljaju kao sinovi farmera i pastira, već kao specijalci koji mogu da se porede sa drugima u svetu – naveo je Arur.

Youtube/RT

Bataljon se sastoji od različitih grupa boraca koji sada svi ratuju za talibane, a dobio je ime po bici za Badr koja se odigrala 13. marta 624. godine kada je prorok Muhamed sa 313 ratnika izvojevao pobedu.

– Stručnjaci veruju da talibani možda šalju poruku da nisu više ološ, sastavljen od seljaka i pastira koji kradu oružje, već su prihvatili moderne vojne metode – istakao je Arur.

Ipak, sva njihova oprema jeste ukradena. Kako se američka vojska povlačila iz Avganistana, iza sebe su ostavili naoružanje i drugu vojnu opremu.

Hakanijeva mreža

Mnogi pretpostavljaju kako su im trening pružili pripadnici notorne mreže Hakani, inače talibanske jedinice pod kontrolom visokopozicioniranog talibana Siradžudina Hakanija, stacioniranog u Pakistanu, ali koga mnogi vide kao vojnog zapovednika novopečenih avganistanskih vlastodržaca.

On je nasledio oca Džalaludina Hakanija na čelu zloglasne jedinice odgovorne za neke od najsmelijih i najbrutalnijih napada koje su talibani izveli protiv zapadnih sila. Veruje se da Siradžudin ima oko 45 godina i operiše na granici s Pakistanom gde kontroliše talibanske izvore novca.

Youtube/RT

Brojni njegovu grupu smatraju najjačom i najokrutnijom frakcijom talibana, a pojedinci smatraju kako su uticajniji od avganistanskog ogranka Islamske države ISIS-K, dok su je u SAD svrstali među terorističke organizacije. Ćelija Hakani posebno je aktivna i u Pakistanu gde je, između ostalog, povezuju i s atentatom na tamošnju nekadašnju premijerku Benazir Buto.

Pripadnici Hakanijeve mreže zvali su svoje najsposobnije ratnike ‘Vojska Badra’, a mnogi su ih povezivali s pripadnicima Al Kaide. Razlog tome je što je Al Kaida u Avganistanu i Pakistanu operativno rukovodila jedinicom ‘Brigada 313’ koja je bila deo tzv. Laškar Zil ili Tajne vojske koju je predvodio pakistanski džihadista i zapovednik Iljas Kašmiri ubijen u američkom napadu dronom u proleće 2011. godine. Kroz godine su njeni pripadnici izveli nekolicinu samoubilačkih napada na avganistanske ciljeve, kao i napad na postrojenje privatne britanske bezbednosno-obaveštajne kompanije “G4S” u novembru 2018. godine.

Nedavne propagandne snimke i fotografije, talibani su objavili preko svojih medijskih kuća Al Hidžarat i Manba al Džihad studio kao i avganistanske televizije TV RTA.

Osim Badrija 313, talibani ističu još jednu specijalnu jedinicu u svojim redovima, a to je Sara Keta, što bi značilo Crvena jedinica, znana i kao Krvava jedinica, a koja je u ovomesečnoj ofanzivi bila ključna u osvajanju gradova Laškar Gah i Kunduza. Premda su pripadnici ove jedinice često nazivani elitnim komandosima, ponekad se ne koriste u takvim operacijama nego je to zadatak Badrija, dok su članovi Krvavih jedinica napadali u funkciji udarničkih trupa, povremeno se boreći i protiv ISIS-K.

Prvi poznati zapovednik ove jedinice bio je Hadži Nasarv, dok je tu ulogu kasnije preuzeo mula Taki. Avganistanski nacionalni sektor za bezbednost, nedavno ugašena tajna služba propale prozapadne vlade Avganistana, objavio je kako je Taki ubijen krajem 2017, da bi na njegovo mesto došao Hadži Nasir koji je ubijen samo mesec dana kasnije, pa nije poznato ko tačno danas vodi jedinicu.

Pročitajte još

Ipak, postavlja se pitanje u kolikoj meri talibani zaista mogu da deluju kao ozbiljna vojna sila ili samo paradiraju u stranim uniformama. Pre nego što su se povukli i poslednji američki vojnici iz Avganistana, iza sebe su ostavili veliki broj letelica, ali potpuno onesposobljenih kako ih talibani ne bi koristili.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi