Može li najveći svetski proizvođač vakcina da izađe na kraj sa potražnjom?

11.01.2021

08:00 >> 07:09

0

Od ove države mnogo se očekuje u narednim mesecima, a farmaceutske kompanije ozbiljno su shvatile svoju ulogu

Može li najveći svetski proizvođač vakcina da izađe na kraj sa potražnjom?
Copyright Pixabay

Indija je zemlja koja proizvodi 60% vakcina na svetu i u isto vreme jedna od država koje imaju najveći broj zaraženih – nalazi se na drugom mestu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. Osim što treba da napravi vakcinu za sopstvene potrebe, Indija ima obavezu da proizvede i određeni broj vakcina za ostatak sveta.

U ovoj zemlji trenutno su dozvoljene dve vakcine – „Covidshield” (lokalni naziv za oksfordsku „AstraZeneca” vakcinu) i „Covaxin” – dok druge koje se proizvode tamo prolaze kroz proces odobravanja.

Indijske farmaceutske kompanije saopštile su da će pojačati proizvodnju vakcina otvaranjem novih postrojenja ili prilagođavanjem postojećih proizvodnih linija. Najveći proizvođač, „Serum Institute of India” (SII), tvrdi da već proizvodi između 60 i 70 miliona doza mesečno, dok iz kompanije „Bharat Biotech” kažu da planiraju da proizvedu 200 miliona vakcina za godinu dana, iako trenutno imaju samo 20 miliona dostupnih doza „Covaxina”.

Četiri vakcine čekaju na odobrenje, a kompanije koje ih proizvode trenutno su u pregovorima sa vlastima u Indiji i drugim zemljama kojima bi trebalo da dostave vakcine ukoliko one budu dozvoljene.

Koliko vakcina je potrebno Indiji?

Vlada Indije obećala je da će do kraja jula biti vakcinisano 300 miliona ljudi koji su na listi prioriteta. Vakcinacija će početi 16. januara, a prvo će se vakcinisati medicinski radnici i oni koji su u prvim redovima borbe protiv koronavirusa.

U planu je da se tokom sedam meseci obezbedi 600 miliona doza, što je oko 85 miliona mesečno, a za sada najveći proizvođač, SII, ima 50 miliona spremnih vakcina.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Iz kompanije kažu da detalji o tome koji broj vakcina će biti izvezen, a koji zadržan za domaću upotrebu, još nisu ustanovljeni.

Koja je uloga Indije na globalnom planu?

Kompanija SII je deo velike internacionalne sheme „Covax”, koju podržava Svetska zdravstvena organizacija, a čiji je cilj da se vakcina što pre dostavi u siromašne zemlje širom sveta.

U septembru je dogovoreno da SII u toku 2021. obezbedi 200 miliona doza vakcine – bilo oksfordske, bilo američke.

Izvršni direktor kompanije, Adar Punavala, rekao je za BBC da bi „Covax” dogovor mogao da bude promenjen i da bi od njih moglo da se zahteva dodatnih 900 miliona vakcina. Zbog toga oni planiraju da od marta pojačaju proizvodnju na 100 miliona doza mesečno.

Osim što će raditi na tome da ispuni uslove „Covax” sheme, SII je sklopila komercijalne ugovore sa nekoliko zemalja kojima je dužna da isporuči vakcinu „AstraZeneca”. U početku je postojao problem oko izvoza vakcine, koji vlada nije dozvoljavala, ali je kasnije saopšteno da će zbog ozbiljne situacije u Bangladešu ovoj zemlji moći da se isporuči inicijalnih 30 miliona doza.

Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Ministar inostranih poslova izjavio je da je Indija „kao najveći proizvođač vakcina na svetu potpuno svesna svojih obaveza prema susedima i prema ostatku sveta”.

Trenutno SII ima ugovore sa Saudijskom Arabijom, Mjanmarom i Marokom, ali nije poznato koju količinu vakcine će isporučiti u ove države. Nepal, Brazil i Šri Lanka takođe su izrazili zainteresovanost za vakcine napravljene u Indiji.

Ipak, Punvala kaže da je za SII prioritet domaća potreba za vakcinom i da će početi da izvoze svoje proizvode tek kad obezbede broj doza potreban Indiji.

Pročitajte još

Virusolog doktor Šahid Džamil ističe da je „Covax” shema međunarodna obaveza i da ne bi bilo dobro da indijske kompanije prekrše napravljene dogovore sa drugim državama, ali u isto vreme tvrdi i da ne brine da li će Indija imati dovoljno vakcina.

– Najviše treba da brine brzina kojom možemo da vakcinišemo ljude – rekao je on.

Još jedan problem koji bi mogao da se pojavi jeste nestašica staklenih bočica u kojima se nalaze vakcine, ali iz SII tvrde da još nemaju problem ove vrste.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike