Amerika gubi u tihom ratu protiv Kine: Bajden će imati drugačiji pristup, ali to mu neće mnogo pomoći

14.01.2021

08:00 >> 18:07

0

I prošle godine, bez obzira na koronavirus, azijska država je trijumfovala i pokazala svoju moć

Amerika gubi u tihom ratu protiv Kine: Bajden će imati drugačiji pristup, ali to mu neće mnogo pomoći
Copyright Profimedia

Kina je već nadmašila napretkom sve ekonomski najjače sile sveta tokom 2020. godine, pokazavši da i u kriznim vremenima uspeva da neometano nastavi napred, što ju je učinilo verovatnijim pobednikom trgovinskog rata sa SAD.

Druga najveća ekonomska sila na svetu zatvorila je 2020. godinu sa ukupnim trgovinskim suficitom od 78 milijardi dolara samo u decembru, dok ukupni suficit za celu godinu iznosi 535 milijardi dolara, što je 27% više nego 2019.

– Bez obzira na sve priče o odvajanju i deglobalizaciji, pandemija je, donekle neočekivano, ojačala veze Kine i ostatka sveta – napisao je u svom izveštaju kineski ekonomista Lari Hju za “Macquarie Capital”.

Lui Kus, predsedavajući azijske ekonomije na „Oxford Economics”, pripisao je uspeh Kine uglavnom onima koji su upravljali zemljom tokom pandemije, koja je izbila u kineskom gradu Vuhanu pre više od godinu dana. On je dodao i da je Kina imala koristi i od potražnje zaštitne opreme i elektronskih uređaja, pošto su mnogi ljudi zavisili od njih jer su radili od kuće.

Profimedia

– Nakon što se oporavila od krize uzrokovane kovidom, Kina je bila otvorena za poslovanje u trenutku kada je u SAD (i u drugim zemljama) porasla potražnja za dobrima koja su u vezi sa koronavirusom – izjavio je Kus.

Trgovinski odnos Kine i SAD u međuvremenu je postao još nauravnoteženiji – trgovinski suficit Pekinga u odnosu na Vašington skočio je za 317 milijardi dolara u 2020, što je povećanje za 7% u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj iznos je manji samo za 7 milijardi dolara u odnosu na onaj iz 2018, kada je Tramp pokrenuo žestoki trgovinski rat kako bi ispravio ono što je nazivao „iskrivljenim” odnosom sa zemljom koja ima drugu najjaču ekonomiju na svetu.

– Sudeći po velikom talasu dobara koje su SAD uvozile iz Kine 2020, može se reći da je Trampov trgovinski rat sa njom propao – istakao je Kus.

Pročitajte još

Dobre vesti o ekonomiji Kine stigle su nekoliko dana pre nego što će ova zemlja objaviti svoje BDP rezultate s kraja 2020. godine. Analitičari širom sveta očekuju da će ekonomski rast Kine nadmašiti sve njene prethodne rezultate, a stručnjaci koje je intervjuisao Rojters predviđaju da je BDP Kine porastao za čak 2,1% u 2020. godini.

– Kako Kina igra veoma važnu ulogu u mnogim lancima snabdevanja i u osnovi ostaje kompetitivno mesto proizvodnje, mnogo je lakše pričati o „odvajanju” od nje, nego ga sprovesti u delo – rekao je Kus.

Budućnost Kine ipak nije oslobođena izazova. Analitičari ističu da će novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden najverovatnije vršiti nekakav pritisak na ovu zemlju kada sledeće nedelje preuzme funkciju.

– Bajdenova vlada imaće drugačiji, manje borbeni i mirniji pristup Kini. Ali politički nije moguće da Bajden brzo reši problem sa carinama između Amerike i Kine – zaključuje Kus.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike