Skrivene poruke Trampa i Bajdena tokom obraćanja: Jedan je bio poput Švarcenegera, dok je drugi pokazao neiskrenost (VIDEO)

22.01.2021

20:00 >> 06:39

0

Razgovarali smo sa stručnjakom za komunikaciju Markom Burazorom

Skrivene poruke Trampa i Bajdena tokom obraćanja: Jedan je bio poput Švarcenegera, dok je drugi pokazao neiskrenost (VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Luis M. Alvarez/Patrick Semansky, Pool

Jučerašnji dan ostaće upamćen u svetskoj javnosti po mnogo čemu. Trampov odlazak iz Bele kuće, oproštajni govor, inauguracija novog predsednika, i govor Džoa Bajdena koji najavljuje novu eru kako unutar Amerike, tako i u spoljnopolitičkom domenu.

Pročitajte još:

Iako je rečeno mnogo, od Trampove najave da će se kad-tad vratiti, do Bajdenovog slavljenja “trijumfa cilja demokratije”, mnogi su propustili detalje koju su skriveni iza govora dvojice lidera.

24sedam je sa stručnjakom za komunikaciju Markom Burazorom razgovarao o skrivenim porukama Trampa i Bajdena, ali i stvarima koje nisu mogle da se vide “golim okom”.

– Što se Trampovog govora tiče, gotovo da nije rekao ništa u svom stilu. Videlo se da ne može da prihvati realnost, iako je imao crvenu kravatu, što asocira na snagu i borbu. Rekao je da će se vratiti i time je, takođe, hteo da pokaže tu borbenost. To mi je malo zaličilo na Švarcenegera kada kaže “I’ll be back”. Ali posle toga se nadovezao da će se vratiti u nekoj formi, što govori da se nije pomirio sa činjenicom da izlazi iz Bele kuće – objašnjava Burazor i dodaje da se na Trampovom licu moglo uočiti veliko nezadovoljstvo.

Kako kaže, sa druge strane, Bajden je bio kongruentan do kraja i kod njega nije bilo puno emocije.

– U početku je dosta govorio o demokratiji. Bio je skladan, bez emocije i harizme. Staložen, provežban, simetričan, racionalan. Ponavljao je reč jedinstvo, kako bi pokazao toplinu i da je predsednik svih građana. Plava kravata je u njegovom slučaju značila sigurnost. Kada je reč o gestikulaciji, bilo ju je samo u momentima kada je govorio o napadu na Kapitol, kako se više neće tolerisati, a sve da bi pokazao odlučnost – kaže naš sagovornik i dodaje da je ipak u jednom momentu pokazao neiskrenost.

– Nije bio iskren kada je govorio o rasizmu, o rasama, kako rasne stvari neće dozvoljavati, spetljao se na momente, ili je bar tako delovalo. Tu je bila njegova slaba tačka. Ipak, ceo govor je perfektno sinhronizovan – kaže stručnjak za neverbalnu komunikaciju.

Najsrećnija Kamala 

Marko Burazor ističe da je tokom jučerašnje ceremonije najsrećnija osoba bila potpredsednica SAD Kamala Haris.

– Definitivno je ona bila najsrećnija, i to je najviše istakla ljubičastom bojom, kojom nije želela da sakrije taj osećaj koji ju je obuzeo – kaže naš sagovornik.

Trampove i Bajdenove poruke tokom jučerašnjeg dana

Ubrzo nakon polaganja zahteve Džo Bajden je održao prvi predsednički govor.

– Predsednice vrhovog suda, potpredsednice Haris, potpredsedniče Pens i moji dragi gosti, dragi Amerikanci, ovo je dan Amerike, dan istorije i nade. Danas slavimo trijumf ne kandidata, nego cilja, cilja demokratije. Naučili smo da je demokratija dragocena, ali i krhka, a u ovom trenutku demokratija je pobedila. Imamo na umu naciju koja možemo biti i koja moramo biti. Od srca zahvaljujem svima koji su danas ovde. Znam da je naš ustav otporan i da je naša nacija snažna, kao što to zna i predsednik Karter koji ne može biti sa nama – rekao je 46. predsednik Amerike.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, Pool)

– Upravo sam položio zakletvu kao i svi moji prethodnici rodoljupci. Ovo je veličanstvena nacija i mi smo čestit narod i tokom veka problema i u ratu i u miru daleko smo odmakli, ali još je dug put pred nama. Idemo dalje hitro i brzo, jer nas čeka mnogo posla. Malo ljudi u istoriji naše nacije našlo se pred izazovom pred kojim se nalazimo sada. Virus koji se pojavljuje u nekoliko stotina godina odneo je u godinu dana onoliko života koliko je odneo Drugi svetski rat – poručio je Bajden i dodao:

– Poziv za pomoć dolazi od planete, terorizam i ekstremizam je u usponu, a njih moramo pobediti kako bismo obezbedili bolju budućnost Amerike. Zahvaljujem svima koji su me podržali, a onima koji nisu imam da poručim jedno. Saslušajte me, poslušajte moje srce, a ako se i dalje ne budete slagali sa mnom, to je demokratija, to je Amerika. Obećavam vam, biću predsednik svih Amerikanaca i boriću se jednako snažno za one koji su me podržali i za one koji nisu – kazao je on.

Prisećajući se Martina Lutera Kinga i njegovog čuvenog govora “Imam san” i protesta žena na pravo glasa, Bajden je zvučao optimisticno o promenama.

– Danas obeležavamo prvu damu koja u našoj istoriji koja je izabrana da bude potpredsednik, a to je Kamala Haris. Nemojte da mi kažete da se stvari ne mogu promeniti – kazao je Bajden.

Sa druge strane, Donald Tramp je napustio Belu kuću i uputio se na Floridu.  Helikopter američkog bivšeg predsednika potom je sleteo u vojnu bazu Endruz u Merilendu, a predsednik se tada obratio prisutnima, rekavši da će se vratiti u nekom obliku, kao i da će se uvek boriti za njih.

On je poručio građanima SAD da su neverovatan narod, da je SAD velika zemlja i da mu je bila velika čast što je bio predsednik.

– Posmatraću, boriću se uvek za vas. Slušaću i reći vam da budućnost ove zemlje nikada nije bila bolja. Doviđenja, hvala vam, vratićemo se u nekom obliku – poručio je Tramp prisutnima.

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Takođe, zahvalio se porodici i istovremeno poželeo administraciji sve najbolje.

– Mislim da će biti uspešni, imaju zalog da učine nešto spektakularno – rekao je Tramp.

Na kraju govora, on je poželeo prisutnima dobar život i poručio: “Vidimo se uskoro”.

Pored njega je za govornicom sve vreme stajala supruga Melanija koja je nosila crni komplet sličan onom koji je nosila za vreme njegove inauguracije pre četiri godine. Nakon toga on se pozdravio sa prisutnim članovima porodice i držeći se za ruke sa Melanijom ušao u vojni helikopter koji ih je prevezao na Floridu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike