Šta je Kamala Haris uradila u prva dva dana mandata i koliki uticaj ima kao potpredsednica Amerike?

23.01.2021

21:30 >> 11:28

0

Kako je prva žena na ovoj poziciji u istoriji SAD, pred njom je velika odgovornost

Šta je Kamala Haris uradila u prva dva dana mandata i koliki uticaj ima kao potpredsednica Amerike?
Profimedia

Kamala Haris ušla je u istoriju kao prva žena na mestu potpredsednika SAD i prva osoba afroameričkog i azijsko-američkog porekla na ovoj poziciji. Predsednik Džo Bajden već prvog dana mandata potpisao je nekoliko izvršnih naredbi, dok se o onome što je Kamala uradila do sada ne zna mnogo.

Šta podrazumeva njen posao?

Istorijski gledano, posao potpredsednika SAD ne zahteva mnogo rada. Ova funkcija dugo je ignorisana kao najbesmislenija uloga u vladi i decenijama je bilo tako. Ukoliko se predsednik ne razboli ili ne umre, potpredsednik je uglavnom bio besposlen.

Devet od 45 dosadašnjih predsednika okončalo je svoju vladavinu pre kraja mandata – osam od njih je umrlo, a jedan je podneo ostavku. To znači da je samo jedna petina potpredsednika do sada imala priliku da se nađe u ulozi predsednika.

Tek sedamdesetih godina 20. veka, za vreme vladavine Džimija Kartera, potpredsednici su počeli da dobijaju važnije uloge. Kao bivši guverner Džordžije, Karter je i tokom borbe za mesto predsednika bio politički autsajter – kada je nominovan, pozvao je Voltera Mondejla, dugogodišnjeg senatora, da mu pomogne i da mu postane „istinski partner u vođenju države”.

Iako je u to vreme ovakav odnos predsednika i potpredsednika bio novost, utabao je put dobrom obrascu po kom je potpredsednik predstavljao geografski i ideološki balans u odnosu na predsednika.

Tanjug/Greg Nash/Pool Photo via AP

Ova praksa se nastavila, pa je tako Barak Obama, relativni novajlija u politici, uz sebe imao Džoa Bajdena, veterana sa 35 godina iskustva u Senatu, dok je Donald Tramp vladao uz Majka Pensa, koji je uspevao da ublaži njegovu oštru retoriku. Tako je sada i Kamala Haris suprotnost u odnosu na Bajdena – po godinama, polu i rasi.

Ovog puta prvenstveno ceremonijalna uloga koju ima potpredsednik dobila je novo značenje u Senatu, gde su 50 mesta zauzele demokrate, a 50 republikanci, zbog čega će Haris imati priliku da presudi svaki put kad glasanje bude bilo nerešeno.

Šta je Kamala prvo uradila?

Tokom tranzicionog perioda Kamala je, prema navodima, bila na svim ključnim sastancima, pomogavši u uobličavanju Bajdenove agende, pa je najverovatnije imala važnu ulogu i u izvršnim naredbama koje je predsednik potpisao prvog dana mandata.

Nedugo po dolasku u Belu kuću otišla je u Senat, kojim sada predsedava u okviru svoje nove uloge. Tamo su pred njom zakletvu položila tri nova senatora.

U četvrtak ujutru pratila je virtuelnu molitvu za inauguraciju i primila je dnevni izveštaj službi.

Gde će Kamala živeti?

Kamala i njen suprug Dag Emof živeće u malo drugačijoj „beloj kući” – u palati iz 19. veka koja se nalazi na teritoriji pomorske opservatorije SAD na severozapadu Vašingtona, ali se njih dvoje njoš nisu preselili u nju.

Profimedia

Imanje se nalazi u blizini Bele kuće, nedaleko od škole prava Univerziteta Džordžtaun, na kom će Emof, koji je advokat, držati predavanja.

Osim toga, Kamala i njen suprug imaće pristup privatnom avionu Boing 757 i dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje.

Koliki uticaj će imati Kamala?

Bajden će najverovatnije Kamalinu ulogu potpredsednice uobličiti po sopstvenom viđenju te pozicije. Kada ju je 2020. predstavio kao svoju partnerku u trci za predsednika SAD, setio se vremena kada je bio potredsednik Baraka Obame i kada ga je on 2008. pitao šta očekuje od te uloge.

– Rekao sam mu da želim da budem poslednja osoba koja će se pitati u trenucima kad se donose važne odluke. To sam tražio od Kamale – da bude poslednji glas u odlučivanju. Da mi uvek govori istinu – rekao je Bajden tada.

Pročitajte još:

Kamala se timu trenutnog predsednika SAD pridružila kao politička zvezda, a tokom kampanje stekla je veliki broj simpatizera i fanova koji sebe nazivaju #KHive. Bez obzira na kritike levog krila njene partije, Haris je dobila najveći broj glasova liberala u Senatu, zalažući se za progresivne stavove, kao što su prava homoseksualaca i imigranta i zakoni o marihuani i posedovanju oružja. Osim toga, ona iza sebe ima zavidni pravni rezime pošto je bila jedan od najboljih advokata u Kaliforniji pre nego što je postala član Senata.

Njeno pravno iskustvo i zalaganje za reforme biće korisni Beloj kući u sprovođenju obećanih promena u policiji SAD.

Kako se spakuliše o tome da se Bajden neće drugi put kandidovati za predsednika, od Kamale se očekuje da mu ostane lojalna do kraja dok u isto vreme radi na sopstvenoj kandidaturi za predsednicu, što mnogi politički znalci vide kao njenu sigurnu budućnost.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi