Upozorenje svetski priznatog lekara: Ove stvari utiču na odgovor imunog sistema na vakcinu

23.01.2021

14:36 >> 13:56

0

Autor: A. B.

Svakako, bilo koja vrsta poročnosti može da dovede do slabijeg imunološkog odgovora

Upozorenje svetski priznatog lekara: Ove stvari utiču na odgovor imunog sistema na vakcinu
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Pušenje i alkohol smanjuju jačinu imunološkog sistema, što bi moglo da smanji i efikasnost vakcina za bolesti poput gripa i koronavirusa.

Doktor Čevdet Erdol sa Univerziteta za zdravstvene nauke u turskoj prestonici Ankari rekao je da je upotreba duvana i alkohola štetna po samo zdravlje i da može negativno uticati na tretmane, dodajući da dim cigarete menja imunološki odgovor.

– U studijama rađenim pre više od 40 godina korišćenjem jednostavnijih metoda od današnjih tehnika, utvrđeno je da je imuni odgovor nakon vakcinacije kod pušača slab – rekao je Erdol.

Erdol je rekao da je studija koja se sada radi u Australiji pokazala da su “pušači bili znatno podložniji epidemiji gripa od nepušača. U ovim i sličnim studijama postoje snažni dokazi da pušenje slabi imunološki odgovor”.

Druga studija, rekao je on, otkrila je da izloženost cigaretnom dimu narušava “sposobnost formiranja memorijskih ćelija koje su ključne za održavanje zaštitnog imunološkog odgovora izazvanog vakcinama”.

Pročitajte još:

– Takođe je naučno dokazano da upotreba alkohola remeti ciljanu imunološku stimulaciju postignutu vakcinama. Kako su oštećenja imunološkog sistema u osnovnim funkcijama, isti rezultati važe i za postupak vakcinacije protiv COVID-19. Konzumacija alkohola uzrokuje tov jetre i narušava funkcije jetre, a oba stanja negativno utiču na tok korona virusa – dodao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike