Gaf Kamale Haris uzburkao javnost: Još nije ni zvanično postala potpredsednik, a već se našla na meti kritika (FOTO+VIDEO)

29.12.2020

19:50 >> 06:48

0

Novoizabrana potpredsednica SAD naišla je na oštre kritike na društvenim mrežama nakon snimka u kom je želela da čestita Kvanzu svojim pristalicama

Gaf Kamale Haris uzburkao javnost: Još nije ni zvanično postala potpredsednik, a već se našla na meti kritika (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Novoizabrana potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris (56) naišla je na kritike ne društvenim mrežama nakon izjave da ima lepa sećanja na proslavu Kvanze sa svojom porodicom. U videu koji je objavila na Tviteru u subotu ona je svojim prisalicama poželela srećnu Kvanzu i istakla da će njena porodica pratiti praznik preko „Zuma”.

– Naše proslave Kvanze su neka od mojih najlepših sećanja iz detinjstva. Cela porodica, više generacija, okupila bi se tada oko sveća i pričala priče – kaže ona u snimku, dok iza nje stoji tradicionalni sedmostruki svećnjak.

Pročitajte još

Kvanza je panafrički praznik koji je prvi put obeležen 1966. godine i proslavlja se od 26. decembra do 1. januara. Njegov stvaralac, profesor afričkih studija Maulana Karenga, izjavila je da je ovaj praznik dobar način da se ljudi sa afričkim nasleđem „prisete svoje istorije”.

Novoizabrana potpredsednica SAD, koja je indijsko-jamajkanskog porekla, provela je detinjstvo u Kaliforniji i Montrealu, a korisnici društvenih mreža odmah su reagovali na njen video, istakvaši da je Kamala rođena 1964. u Oklendu u Kaliforniji i postavljajući pitanje zašto je „nekoliko generacija” u njenoj porodici učestvovalo u prazniku koji nije bio ni ustanovlen u vreme njenog rođenja.

Konzervativni stručnjaci uporedili su Kamalin video sa skečom iz emisije „Saturday Night Live”, a čak su u otvorene pripristalice levice, kao što je Margaret Kimberlej, urednik portala „Black Agenda Report”, optužili političarku da laže dok priča o svojim porodičnim tradicijama.

Na Tviteru su osvanule i fotografije koji prikazuju Kamalu u detinjstvu, a na jednoj od njih ona i članovi njene porodice obučeni su u tradicionalnu indijsku nošnju.

S obzirom na njeno poreklo, povela se i diskusija o tome zbog čega bi iko u njenoj porodici bio zainteresovan za Kvanzu. Njen otac je iz Jamajke emigrirao u SAD i iako Kvanzu ne obeležavaju mnogi Jamajčani, praznik mogu pratiti svi Arfikanci u dijaspori.

Harisova je već imala probleme u prošlosti zbog pokušaja da se poveže sa Afroamerikancima, pa je tako u septembru napravil gaf nazvavši Tupaka Šakura, ubijenog 1996. godine, „najboljim živim reperom”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike