Austrija pooštrila mere: Svi stariji od 14 godina moraju da nose FFP2 maske! (VIDEO)

25.01.2021

06:28 >> 09:41

0

Od ove mere izuzete su jedino trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga masku ne smeju da nose

Austrija pooštrila mere: Svi stariji od 14 godina moraju da nose FFP2 maske! (VIDEO)
Copyright Tanjug/APPhoto/Ariel Schalit)

U Austriji su, od ponoći, stupile na snagu nove pooštrene mere u borbi protiv koronavirusa.

Nakon što je dnevni broj novozaraženih u Austriji ostao na konstantno visokom nivou, ali i zbog pojave britanskog soja koronavirusa, austrijske vlasti donele su odluku o pooštravanju dosadašnjih mera “zaključavanja”, pa od ponoći svi građani stariji od 14 godina moraju da nose FFP2 maske visokog nivoa zaštite.

FFP2 maske moraju se nositi u prodavnicama, javnom prevozu, svim javnim ustanovama, kod lekara, ali i kod auto-mehaničara.

Ova vrsta maske mora da se nosi na pijacama, bile one na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, ali i ako se lice vozi automobilom sa drugom osobom koja nije iz njegovog domaćinstva. Od ove mere izuzete su jedino trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga masku ne smeju da nose.

KO PREKRŠI…

Ko prekrši obavezu nošenja FFP2 maske moraće da računa sa novčanom kaznom u iznosu od 25 evra.

Pored toga, odlukom vlade povećana je obaveza distanca između osoba različitih domaćinstava sa jednog na dva metra.

– Poboljšanje zaštite građana maskama FFP2 i udvostručenje distance ispravan su odgovor na novi soj virusa koji se širi Austrijom i koji povećava rizik od zaraze – rekao je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Pročitajte još

Takođe, odlukom vlade proširen je i krug profesija u kojima zaposleni moraju jednom nedeljno da se testiraju na koronavirus.

Tako, pored medicinskog osoblja i negovatelja, sada na redovno, jednonedeljno testiranje moraju da idu i zaposleni u prodavnicama, nastavnici, radnici u skladištima, osobe u javnim službama koje primaju stranke, ali i profesionalni sportisti.

Ko se ne bude testirao moraće na poslu da nosi FFP2 masku, dok će za testirane osobe biti dovoljno nošenje dosadašnje maske.

Medicinski radnici i negovatelji, i pored testiranja, moraće da nose FFP2 maske.

Inače, FFP2 maske počele su prošle nedelje da se prodaju i u supermarketima, koji se utrkuju u ceni od 50 do 59 centi, ali neki ograničavaju i broj maski po kupcu.

Neki supermarketi najavili su da će prva tri dana od stupanja na snagu obaveze svojim kupcima poklanjati po jednu FFP2 masku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike