"Novavaks" vakcina protiv korone efikasna 89,3 odsto, čak i kod zaraznog soja

29.01.2021

06:50

0

Sten Erk, izvršni direktor Novavaksa, rekao je da su rezultati testiranja u Britaniji spektakularni i da su se u kompaniji nadali uspehu

"Novavaks" vakcina protiv korone efikasna 89,3 odsto, čak i kod zaraznog soja
Copyright Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren)

Američka kompanija “Novavaks” saopštila je da su rezultati ispitivanja u Velikoj Britaniji pokazali da je njena vakcina protiv korona virusa efikasna 89,3 odsto.

Kompanija navodi da su preliminarni rezultati pokazali i da je vakcina skoro isto toliko efikasna protiv novog, zaraznijeg soja korona virusa, koji je otkriven u Velikoj Britaniji.

“Novavaks” navodi da očekuje da će se ispitivanje, u kojem je učestvovalo 15.000 ljudi od 18 do 84 godine, koristiti za podnošenje zahteva za regulatornu reviziju u Velikoj Britaniji, EU i drugim zemljama.

Oko 27 odsto učesnika ispitivanja bilo je starije od 65 godina, prenosi Rojters.

Pročitajte još

U Velikoj Britaniji do sada su odobrene tri vakcine – Oksfordska, Fajzer i Moderna.

U delu testiranja u Južnoj Africi, gde je akcenat uglavnom bio na tamošnjem novom soju virusa, vakcina je pokazala učinkovitost od 60 odsto među ljudima koji nemaju HIV.

Sten Erk, izvršni direktor Novavaksa, rekao je da su rezultati testiranja u Britaniji spektakularni i da su se u kompaniji nadali uspehu.

Kada je u pitanju istraživanje u Južnoj Africi, tvrdi da su rezultati iznad očekivanja.

On je za BBC kazao da bi fabrika u Stoktonu trebalo da bude spremna za rad u martu ili aprilu i da se u kompaniji nadaju da će do tada vakcina biti odobrena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike