Pritisci EU na "Astra Zeneku" uspeli: Isporuka počinje nedelju dana pre roka, "poklon" od 9.000.000 doza

01.02.2021

13:25 >> 13:36

0

Astra Zeneka će isporučiti EU devet miliona više doza vakcine protiv kovida 19, dok se spor između dve strane polako smiruje

Pritisci EU na "Astra Zeneku" uspeli: Isporuka počinje nedelju dana pre roka, "poklon" od 9.000.000 doza
Copyright 24sedam / Ilustracija

Farmaceutska kompanija “Astra Zeneka” dogovorila se da će isporučiti devet miliona dodatnih doza vakcine protiv koronavirusa Evropskoj uniji tokom prvog tromesečja.

Novi cilj od 40 miliona doza do kraja marta i dalje je samo polovina onoga čemu je prvobitno težila britansko-švedska kompanija, pre nego što je objavila manjak zbog proizvodnih problema, što je izazvalo prepirku između “Astra Zeneke” i EU prošle nedelje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je nakon razgovora sa sedam proizvođača vakcina u nedelju da će i “Astra Zeneka” započeti isporuku nedelju dana ranije od predviđenog i proširiti svoje proizvodne kapacitete u Evropi.

EU je daleko iza Britanije i Sjedinjenih Država u vakcinisanju populacije od 450 miliona ljudi protiv virusa.

Za sporo predstavljanje kriv je niz nacionalnih problema, kao i za sporije odobravanje vakcina i početni nedostatak ponude.

Najava “Astra Zeneke” prošle nedelje da će u početku isporučiti samo 31 milion doza za 27 država članica EU zbog proizvodnih problema pokrenula je žestok spor između dve strane, dok su zvaničnici u Briselu rekli da strahuju da kompanija tretira organizaciju nepravedno u odnosu na druge kupce, poput Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte još:

U petak, nekoliko sati nakon što su regulatori odobrili vakcinu za upotrebu širom EU, komisija je rekla da pooštrava pravila o izvozu vakcina protiv koronavirusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike