Test na koronu po principu alko-testa! Pogledajte kako radi (VIDEO)

04.02.2021

06:26 >> 08:09

0

Nudi rezultat za dva minuta nakon što osoba dune u njega

Test na koronu po principu alko-testa! Pogledajte kako radi (VIDEO)
Copyright Printscreen/youtube/Reuters

Indonezija je pokrenula proveru daha na koronavirus na železničkim stanicama, u nadi da će brzom metodom moći da identifikuje slučajeve kako bi smanjila širenje virusa u zemlji.

Analizator daha, poznat kao GeNouz, razvio je Univerzitet Gadžah Mada (UGM), a nudi rezultat za dva minuta nakon što osoba dune u njega, prenosi je Rojters.

Naučnici ističu da otkriva prisustvo koronavirusa u respiratornom sistemu sa tačnošću od najmanje 95 odsto.

U memoriju sprave, koja funkcioniše po principu alko-testa, ugrađen je pozitivni rezultat brisa PCR testa, rekao je, za Rojters, Kuvat Trijana, koji je na čelu inovacionog tima.

Ovaj test počela je da koristi i Holandija.

Ustanove u Amsterdamu počele su da koriste SpiroNose ove nedelje, mašinu koja zahteva da osoba u nju udiše i izdiše vazduh da bi ukazala na moguću infekciju koronavirusom u roku od jednog minuta.

Marien van der Luben iz amsterdamskih opštinskih zdravstvenih službi kaže da su nakon višemesečnih ispitivanja holandske zdravstvene vlasti zaključile da je mašina pouzdana u slučaju negativnih rezultata testova.

Pročitajte još

Pozitivan test je trebalo da prati redovni PCR test da bi se utvrdilo da li je otkrivenu infekciju izazvao koronavirus.

– Mislim da je mnogo prijatnije uraditi ovaj test u odnosu na bris iz nosa i grla – kaže Marien.

 

Tanjug/Photo/Evgeniy Maloletka

Inače, Indonezija je počela da sprovodi masovnu besplatnu vakcinaciju protiv kovida 19 u pokušaju da zaustavi širenje virusa i ponovo pokrene privredu.

Međuti, ova zemlja ima naglašeno drugačiji pristup tome od ostalih.

Umesto da u prvoj fazi prvo budu vakcinisani stariji, odmah posle zdravstvenih radnika sa prvih linija fronta, usredsrediće se na mlađe, radno stanovništvo, starosti između 18 i 59 godina.

Kada je reč o Holandiji, ova zemlja je početkom januara počela sa vakcinacijom protiv koronavirusa, gotovo dve nedelje nakon većine zemalja Evropske unije, a zdravstveni radnici su bili prvi na listi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike