Kako će proteći suđenje Donaldu Trampu i šta se dešava ukoliko ga opozovu? Sve što treba da znate o drugom impičmentu

10.02.2021

20:30 >> 08:46

0

Bivšem predsedniku SAD sudi se drugi put u godinu dana

Kako će proteći suđenje Donaldu Trampu i šta se dešava ukoliko ga opozovu? Sve što treba da znate o drugom impičmentu
Copyright Profimedia

Drugo suđenje za opoziv Donalda Trampa počinje ove nedelje i izgledaće mnogo drugačije nego prvo. On je prvi predsednik kojeg je Predstavniči dom impičovao dva puta i prvi bivši predsednik kojem se sudi u Senatu. Očekuje se da će uvodni argumenti za opoziv biti izneseni u sredu, a predviđa se da će suđenje trajati bar nedelju dana.

Zbog čega se sudi Trampu?

Tramp je optužen za podsticanje nemira u Kapitol hilu 6. januara. U članu impičmenta navodi se da je on mesecima iznsio lažne trvdnje o prevari na izborima 3. novembra 2020. i da je pozivao svoje simpatizere da se okupe kako bi protestovali zbog toga. U njemu se navode i delovi govora koji je Tramp održao kada je Kongres počeo sa prebrojavanjem glasova, a u kom je svoje pristalice “podstakao da odu u Kapitol”.

Kako se brani?

Advokati bivšeg predsednika SAD zagovaraju stav koji je već popularan među republikancima – da njemu ne bi trebalo da se sudi jer mu je mandat istekao. Čak 45 članova ove partije smatra da je zbog toga ovo suđenje protivustavno, pa se očekuje da Senat pre početka suđenja održi glasanje kojim će se utvrditi da li su ove tvrdnje tačne.

Hoće li biti svedoka?

Za sada nijedna osoba nije pozvana da svedoči, ali nakon što suđenje počne senatori mogu da izglasaju da se na njemu pojave svedoci.

Profimedia

Menadžeri Predstavničkog doma pitali su prošle nedelje Trampa da svedoči nakon što je porekao navode iz impičmenta, ali bivši predsednik SAD odbio je njihovu ponudu preko svojih advokata.

Ko je predsedavajući?

Senator Demokratske stranke Parik Lehi, privremeni predsednik Senata, predsedavajući je tokom drugog impičmenta zbog Trampovog statusa bivšeg predsednika. Njegove dužnosti su slične dužnostima sudije, ali ograničene u odnosu na sudiju na tradicionalnom suđenju. On može da glasa za impičment ili može da prepusti to drugim članovima Senata, a njegov glas ima istu težinu kao i svi drugi.

Kada postupak počinje?

Postupak počinje danas, 9. februara, četvorosatnom diskusijom o ustavnosti opoziva. Od 45 senatora koji su postupak nazvali protivustavnim, nekoliko njih priznalo je da je to zagovaralo samo kako bi došlo do debate u vezi sa tim pitanjem. Senat će nakon toga glasati da li da nastavi sa suđenjem, za šta će biti potrebna samo većina glasova.

Šta se dešava tokom suđenja?

Menadžeri Predstavničkog doma trebalo bi da iznesu početne argumente u sredu, nakon čega će isto uraditi Trampovi advokati. Svaka strana ima 16 sati za izlaganje, što je za osam sati manje nego prilikom prvog suđenja.

Svaki dan suđenja trebalo bi da traje osam sati – što znači da bi ono bilo završavano svakog dana u 20 časova, osim u slučaju velikog broja pauza.

Profimedia

Kada uvodna izlaganja budu bila gotova, senatori će moći da postavljaju pitanja dvema stranama četiri sata tako što će ih u pisanom obliku predati Lehiju, koji će ih čitati naglas.

Menadžeri će nakon moći da glasaju o tome da li će pozvati svedoke ili tražiti određene dokumente koji su korisni za donošenje presude. Ukoliko do toga ne dođe, prelazi se na završne reči jedne i druge strane, što ukupno može da traje četiri sata.

Koliko glasova je potrebno da bi se Tramp opozvao?

Da bi se predsednik SAD impičovao u Senatu, potrebno je da za to glasa najmanje 67 senatora, to jest potrebna je dvotrećinska većina. U svakom drugom slučaju, on se oslobađa optužbi.

Kolike su šanse da će Tramp biti impičovan?

Veoma male. Kako 45 senatora smatra suđenje protivustavnim, očekuje se da će oni glasati protiv opoziva. Da bi Tramp bio osuđen, potrebno je da 12 senatora promeni mišljenje i prikloni se onima koji smatraju da je suđenje u skladu sa ustavom (55 senatora), a malo je verovatno da će se to desiti.

Pročitajte još

Šta se dešava ukoliko ga osude?

Tramp ne mora da brine da će biti uklonjen sa mesta predsednika, ali ukoliko bude osuđen, Senat bi mogao da održi drugo glasanje u kom bi odlučio o tome da li će mu dozvoliti da se drugi put kandiduje za predsednika. U tom slučaju dovoljan bi bio 51 glas za.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike