Elizabeta od Jorka - žena koja je bila oruđe za osvetu stricu, spojila je dve dinastije i umrla na svoj rođendan

11.02.2021

08:04 >> 07:01

0

Ratovi koji su trajali 30 godina okončani su njenom udajom

Elizabeta od Jorka - žena koja je bila oruđe za osvetu stricu, spojila je dve dinastije i umrla na svoj rođendan
Copyright Wikimedia

Elizabeta od Jorka bila je engleska kraljica, žena kralja Henrija VII Tjudora i jedina žena u istoriji koja je bila ćerka, sestra, nećaka, supruga, majka i baba engleskih kraljeva. Bila je ćerka kralja Edvarda IV, prvog engleskog kralja iz dinastije Jork, sestra kralja Edvarda V, nećaka kralja Ričarda III, supruga Henrija VII Tjudora, majka kralja Henrija VIII Tjudora i baka kraljice Meri I Tjudor i Elizabete I i kralja Edvarda VI Tjudora.

Burna mladost

Rođena je 11. februara 1466. kao ćerka Edvarda IV i Elizabete Vudvil u Vestminsterskoj palati u Londonu. Bila je najstarije od devetoro dece Edvarda IV, koji je vladao od 1461. do 1483. Rane godine provela je mirno bez obzira na bitke koje su se vodile, a obrazovala se u palati, gde je naučila da se ponaša kao buduća kraljica.

Kada je imala pet godina, verena je za domaćeg plemića, ali je ta veridba raskinuta. Godine 1475. njena ruka ponuđena je Šarlu, francuskom prestolonasledniku, ali se Šarlov otac, kralj Luj XI, sedam godina posle pristanka predomislio.

Kada je njen otac iznenada preminuo 1483. godine, tron je nasledio njen brat Edvard V, koji je bio maloletan, pa je njen stric Ričard imenovan za regenta. Odmah posle bratove smrti Ričard je počeo da odvaja njegovu decu od porodice Vudvil. Mladog kralja i njegovog brata Ričarda odveo je u London tauer i tamo ih zatvorio, da bi nakon toga parlament naterao da brak Edvarda IV i Elizabete Vudvil proglasi nezakonitim jer je pokojni kralj navodno bio oženjen u trenutku stupanja u brak sa njom. Tako je zbacio Edvarda V, a njegova braća i sestre postali su nepodobni naslednici. Sebe je krunisao za kralja, a nedugo zatim zbačeni kralj i njegov brat zauvek su nestali.

Wikimedia

Kružile su priče da je hteo da se oženi Elizabetom kad njegova bolesna žena Ana Nevil umre, a kao Ričard III od Jorka na prestolu je bio od juna 1983. do avgusta 1985. Sa druge strane, njena majka se okrenula Margaret Bofort, majci Henrija Tjudora, i dogovorila brak sa njim pod uslovom da on zbaci Ričarda sa trona. Ovaj brak je odgovarao i Henriju, koji je imao slabo dinastičko pravo, dok bi sva deca koja mu rodi Elizabeta polagala jako pravo na engleski presto.

Udaja i pomirenje dinastija

Henri je u avgustu 1485. uspeo da zbaci Ričarda III, koji je ubijen na bojnom polju. Tada je on kao Henri VII Tjudor postao kralj Engleske, a nekoliko meseci kasnije, posle krunisanja, oženio se Elizabetom. Venčali su se u januaru 1486, a prvo dete, sina Artura, dobili su u septembru, dok je ona krunisana za englesku kraljicu tek naredne godine.

Njihovim brakom okončani su Ratovi ruža, građanski sukobi koji su sa prekidima trajali 30 godina, a koji su se, u borbi za presto, vodili između dinastije Lankaster, kojoj je pripadao Henri, i dinastije Jork, kojoj je pripadala Elizabeta. Obe dinastije bile su ogranak kraljevske kuće Plantagenet, vukući svoje poreklo od engleskog kralja Edvarda III. Naziv Ratovi dveju ruža nije bio korišćen u to vreme, nego su tako počeli da se zovu naknadno budući da su se suprotstavljene strane u ratu predstavljale ružama crvene i bele boje.

Henri VII Tjudor, Wikimedia

Henri i Elizabeta imali su skladan brak i osmoro ili sedmoro djece, od kojih je četvoro preživelo detinjstvo. Njene kćeri, Margareta i Marija, obe su postale kraljice udavši se, jedna za škotskog kralja Džejmsa IV, a druga za francuskog kralja Luja XII. Najstariji sin kraljevskog para, prestolonaslednik Artur, umro je nedugo nakon što se oženio Katarinom Aragonskom, ćerkom aragonskog kralja Fernanda II i kastiljske kraljice Izabele I.

Smrt posle porođaja

Pretpostavlja se da je Elizabeta posle smrti sina ponovo zatrudnela kako bi osigurala budućnost dinastije Tjudor u slučaju da joj i drugi sin, Henri, umre.

Pročitajte još

Ipak, ova odluka bila je kobna. Elizabeta od Jorka umrla je u 37. godini, na svoj rođendan (11. februara 1503. godine), zbog komplikacija prilikom porođaja, devet dana nakon rođenja ćerke Katarine, koja je preminula istog dana.

Pričalo se da se Henri VII posle njene smrti povukao, ophrvan tugom, a posle toga se nikad nije ženio i umro je šest godina nakon nje. Nasledio ga je sin, Henri VIII Tjudor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike