Izabran novi tužilac Haškog tribunala za ratne zločine

13.02.2021

14:43 >> 13:53

0

Autor: A. B.

Stiže sa mesta pomoćnika generalnog sekretara UN

Izabran novi tužilac Haškog tribunala za ratne zločine
Copyright Profimedia

Predstavnici 123 zemlje članice Međunarodnog krivičnog suda (MKS) odlučili su sinoć u Njujorku da britanski advokat Karim Kan bude novi glavni tužilac tribunala za ratne zločine, koji će zameniti Fatou Bensudu kada joj istekne devetogodišnji mandat na toj funkiciji kasnije ove godine.

Kan, koji je vršio funkciju pomoćnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, i nedavno vodio specijalnu istragu UN o zločinima Islamske države, pobedio u drugom krugu glasanja i osvojio podršku 72 od 131 zemlje, tako da će u junu 2021. godine početi svoj devetogodišnji mandat u Hagu.

Ovo je prvi zadatak Kana,koji je specijalista za pitanje ljudskih prava, da obezbedi više presuda i tako poveća legitimitet suda među mnogim državama članicama UN koje odbijaju da priznaju njegovu nadležnost, kao što su SAD, Izrael, Rusija i Kina.

Sud se takođe suočava s nepoverenjem u Africi, jer su lideri s tog kontinenta trenutno u najvećoj meri jedini fokus haškog tribunala.

Kan će morati da odluči o sledećim koracima u istrazi ratnih zločina u Avganistanu i spornoj istrazi izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi 2014. godine

Gardijan podseća da je administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa prošle godine za glavnu tužiteljku Bensudu i još jednog visokog zvaničnika MKS-a uvela sankcije koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine zbog istrage navodnih američkih ratnih zločina u Avganistanu.

Pročitajte još:

Izrael se takođe oštro usprotivio istrazi navodnih ratnih zločina u sukobu izraelskih snaga i palestinskih oružanih grupa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike