Neobična živa bića pronađena na neočekivanom mestu na planeti, naučnici u neverici

17.02.2021

08:00 >> 09:52

0

Nisu ni slutili da će doći do ovakvog otkrića

Neobična živa bića pronađena na neočekivanom mestu na planeti, naučnici u neverici
Copyright Profimedia

Naučnici su pronašli život ispod leda debelog 870 metara na Antarktiku, čime su opovrgli pretpostavku da nijedan organizam ne može da opstane u tim uslovima. Zbog previše niske temperature ovog kontinenta i nedostatka svetlosti i hrane, smatralo se da nijedno biće ne može da živi tamo.

Na dnu ledenog pokrivača debelog skoro jedan kilometar sada su pronađena stvorenja prikačena za kamen. Britanski istraživači uočili su ih na dubini od 870 metara nakon što su bušenjem uspeli da se probiju do dna leda.

– Područje ispod ledenih ploča verovatno je najmanje poznato stanište na Zemlji. Nismo znali da se ova vrsta životinja, sličnih sunđerima, može naći ovde – rekao je u snimku objavljenom na Tviteru Hju Grifits, jedan od naučnika koji su došli do otkrića.

Filhnerova ledena ploča je ogromni ledeni pokrivač koji zauzima milion i po kvadratnih metara Antarktika, a do sada se retko šta moglo naći ispod nje. Ogromni ledeni bregovi povremeno se odlome i udalje od ploče za koju su bili zakačeni, pa je tako jedan takav ledeni breg nedavno pretio da se razbije na mestu na kom su se morski lavovi i pingvini parili.

Naučnici kažu da na ovom mestu nisu tražili život, nego da su bušili kako bi prikupili uzorke sa morskog dna. Umesto toga, kamera je snimila nešto drugo.

– Ni na trenutak nismo očekivali da ćemo naići na ovakav oblik života, jer nismo mislili da bi moglo da ga bude tamo – rekao je Grifits za “Gardijan”.

U snimku se mogu videti dve vrste neidentifikovanih statičnih životinja. One životinje koje su obeležene crvenom bojom u videu imaju duge pipke, dok drugi tip životinja, označen belom bojom, deluje kao okruglasti suđer.

Pročitajte još

Ovi neobični oblici života pronađeni su na 260 kilometara od otvorenog mora.

– Naše otkriće otvara mnoga pitanja na koja treba odgovoriti, kao što je kako su dospeli ovde? Čime se hrane? Koliko dugo su tu? – rekao je Grifits i istakao da je sledeći korak da se utvrdi da li ove životinje pripadaju do sada nepoznatoj vrsti i koliko su drugačije u odnosu na nauci poznate organizme.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike