Objavljen snimak dramatičnog sletanja rovera na Mars: Zabeleženi spektakularni prizori (VIDEO)

23.02.2021

18:14 >> 20:20

0

Perservance je na Zemlju poslao kadrove od kojih zastaje dah

Objavljen snimak dramatičnog sletanja rovera na Mars: Zabeleženi spektakularni prizori (VIDEO)
Copyright Tanjug/NASA/JPL-Caltech via AP

Nakon što je u četvrtak rover “Perservance” sleteo na Mars, objavljeno je nekoliko fotografija koje je zabeležio odmah po prizemljenju, kao i jedan snimak sa zvukom, a sada je NASA obelodanila i video koji je nastao prilikom samog sletanja.

U snimku se mogu videti poslednji minuti prizemljenja, sve do trenutka kada rover dotakne tlo obavijen gustim slojem prašine koja se podigla oko njega.

“Preservance” je na Mars poslat sa nekoliko kamera, od kojih je sedam planirano za snimanje sletanja.

Kamere su pozicionirane tako da snime ključne momente – od otvaranja supersoničnog padobrana, preko zbacivanja oklopa, sve do trenutka prizemljenja i otkačivanja od uređaja za spuštanje. Sve ovo se odigralo u poslednja četiri minuta od ukupno sedam minuta sletanja.

Fotografije i snimci koji su su stigli na Zemlju od vitalne su važnosti inženjerima koji rade na poboljšanju tehnoloških dodataka koji se koriste za istraživanje Marsa.

– Prikupili smo preko 30 gigabajta informacija i više od 23.000 fotografija vozila koje se spušta na površinu Marsa – objasnio je Dejv Gruel, koji je bio odgovoran za rad kamere u Nasinoj Laboratoriji za mlazni pogon.

Jedna od tri kamere koje su bile usmerene ka padobranu otkazala je, ali ostalih šest je radilo besprekorno. NASA se nadala da će zabeležiti i zvuk tokom sletanja, ali u tome nije uspela. Ipak, tim je sredio problem sa mikrofonom, pa je moguće da ćemo čuti “Perservance” tokom nekih od planiranih operacija.

U jednom od snimaka već se čuje zvuk vetra u krateru Jezero, u koji je rover sleteo.

Snimci su i ranije stizali sa Marsa, ali su bili slabog kvaliteta i ispresecani, dok su oni koje je poslao “Perservance” veoma čisti, pa su snimljeni detalji jasniji.

Kontroleri će ove nedelje imati zadatak da sigurno odvoje rover od uređaja koji ga je spustio na površinu Marsa kako bi mogao slobodno da se kreće i koristi opremu kao što je robotska ruka. Ovo će najverovatnije potrajati četiri marskovska dana (24 sata i 39 minuta), nakon čega će vozilo krenuti na prvu vožnju tokom vikenda.

Pročitatje još

Javnost se posebno interesuje za mini-helikopter koji je odleteo na Mars sa roverom. Ovaj uređaj, težak 2 kilograma, biće prva letelica koja će poleteti na drugoj planeti, ali pre toga “Perservance” mora da nađe pravo mesto na koje će spustiti letelicu. Planeri misije saoštili su da će rover tek za nekoliko nedelja doći do željene lokacije, što znači da će “Ingenuity”, kako se mali helikopter zove, poleteti tek negde u aprilu.

“Perservance” se trenutno nalazi na oko dva kilometra od mesta koje, prema snimcima satelita, sadrži ostatke delte koja se formirala kada je krater pre nekoliko milijardi godina bio ispunjen velikim jezerom. Delte su nastale prlikom ulivanja reka u jezero, a upravo u ovim sedimentima rover će da traži znake nekadašnje mikrobiološke aktivnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike