Otkriće od kojeg zastaje dah: Naučnici pronašli stablo staro 20 miliona godina (FOTO+VIDEO)

27.02.2021

17:00 >> 17:13

0

To je prvi put da je pronađeno stablo u tako dobrom stanju, s granama i korenjem, od početka iskopavanja 1995. godine

Otkriće od kojeg zastaje dah: Naučnici pronašli stablo staro 20 miliona godina (FOTO+VIDEO)
Copyright Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest

Grčki naučnici su na ostrvu Lezbos pronašli netaknuto fosilizovano stablo, koje je prema njihovim procenama staro 20 miliona godina. Stablo je otkriveno tokom radova na putu stare okamenjene drevne šume na tom ostrvu u istočnom Mediteranu.

Prevezeno je pomoću posebne navlake i metalne platforme. To je prvi put da je pronađeno stablo u tako dobrom stanju, s granama i korenjem, od početka iskopavanja 1995. godine, rekao je profesor Nikos Zuros iz Nacionalnog muzeja okamenjene šume na Lezbosu.

– To je jedinstveno otkriće. Stablo je u izvrsnom stanju i kad ga proučimo moći ćemo prepoznati od koje biljke potiče – rekao je on.

Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest

Okamenjena šuma na Lezbosu, područje od 15.000 hektara, pod zaštitom je UNESCO, a rezultat je erupcije vulkana čija je lava pre 20 miliona godina uništila nekadašnji suptropski šumski ekosistem ostrva.

Pročitajte još:

Fosilizovano stablo, dužine oko 19 metara, bilo je sačuvano debelim slojem vulkanskog pepela koje je na njega palo. Na istom mestu pronađen je veliki broj lišća voćaka kao i životinjskih kostiju.

– Tokom iskopavanja otkrivamo šume koje su postojale pre 17 do 20 miliona godina na Lezbosu da bi rekonstruisali ekosistem koji je postojao u tom periodu – rekao je Zuros i dodao:

– Ovako nešto ćete jako retko naći. Obično iskopamo stabla bez grana i korena.

Uzorci pronađene vegetacije pokazali su da je polovina vrsta koje su nekad bile na otoku izumrla.

– Nisu preživele klimatske promene. To su važne informacije pomoću kojih posetiocima možemo predočiti da klimatske promene imaju ozbiljne posledice na vrste koje ovde žive – rekao je profesor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike