Putin potvrdio: Ruske vakcine su efikasne i protiv novih sojeva virusa!

01.03.2021

12:35

0

Autor: J.B.O.

Dmitrij Peskov je potvrdio da je zbog toga pomama za riskim vakcinama

Putin potvrdio: Ruske vakcine su efikasne i protiv novih sojeva virusa!
Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su ruske vakcine efikasne i protiv novih sojeva koronavirusa koji se šire Evropom.

Na sastanku sa direktorom Federalne medicinsko-biološke agencije Veronikom Skvorcovom rekao je da su ruske vakcine efikasne protiv sojeva koronavirusa koji danas “plaše sve u Evropi”, i ne samo u Evropi.

Skvorcova je navela da je u Rusiji do sada identifikovano 3,5 hiljada mutacija koronavirusa, ali je ukazala da su sve one jednonukleotidne i nemaju značaj za virus u celini, izuzimajući sedam mutacija, čija učestalost prelazi pet odsto u ljudskoj populaciji.

U Rusiji za sada postoje tri vakcine protiv virusa COVID-19 “Sputnjik V”, “Epivakkorona” i “Kovivak”.

Zvanična Rusija nije ostala dužna nikome na zahtev za kupovinu vakcina, ali trenutno nema kapacitete kojima bi prihvatila sve zahteve, rekao je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Peskov je komentarisao zahtev predsednika Česke Miloša Zemana da od Rusije kupi “Sputnjik V”.

Pročitajte još:

– Rusija pažljivo odgovara na svaki zahtev i trudi se da obezbedi što više vakcina zemljama koje se suočavaju sa manjkom doza. Imamo isuviše zahteva, a naši proizvodni kapaciteti nisu dovoljno veliki da bismo prihvatili svačiji zahtev – pojasnio je Dmitrij Peskov.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi