Upozorenje iz Amerike: Stiže novi soj korone otporan na vakcine

06.03.2021

14:00 >> 13:50

0

Autor: M. I.

Pokazalo se da su vakcine manje efikasne protiv varijanti iz Brazila i Južne Afrike, upozorio je Fauči

Upozorenje iz Amerike: Stiže novi soj korone otporan na vakcine
Copyright Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Pad broja novih slučajeva zaraze korona virusom dovodi Sjedinjene Američke Države u opasnost od još jednog naglog skoka broja obolelih, verovatno sa smrtonosnim mutacijama virusa, izjavio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infekcije Entoni Fauči.

– Trenutno smo na oko 60.000 do 70.000 slučajeva dnevno. Kad imamo stagnaciju broja obolelih, to gotovo uvek znači da rizikujemo još jedan skok – rekao je Fauči na brifingu radne grupe za kovid 19 u Beloj kući.

Fauči je dodao da je posle prethodna tri vrhunca pandemije došla stagnacija broja zaraženih po „neprihvatljivo višim stopama“ – 20.000 u proleće, 40.000 u leto i 60.000 do 70.000 danas – što je trend koji pokazuje da je preuranjeno ublažavanje ograničenja, piše Sputnjik.

pročitajte još:

Najnovije stanje „favorizuje mutacije i evolucije varijanti“, jer virus prolazi kroz „selekcioni proces“ kako bi se zaštitio od antitela proizvedenih vakcinama i ranijim infekcijama, rekao je on.

Pad broja novih slučajeva sa oko 250.000 početkom januara na sadašnji nivo naveo je više od polovine američkih država da ublaže, a u nekim slučajevima i potpuno okončaju postojeća ograničenja.

Pokazalo se da su vakcine manje efikasne protiv varijanti iz Brazila i Južne Afrike, upozorio je Fauči.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike