EU na korak do odobravanja ruske vakcine: Iz Nemačke stigle pohvale

10.03.2021

17:27

0

Ona se savrstava među nejbezbednije i najefikasnije u svetu, sa opštom efikasnošću od 91,6 odsto i efikasnošću u populaciji starijih od 60 godina od 91,8

EU na korak do odobravanja ruske vakcine: Iz Nemačke stigle pohvale
Copyright Tanjug/Zoltan Mathe/MTI via AP

Postoje izgledi da se ruska vakcina “Sputnjik V” odobri u EU, izjavio je danas načelnik nemačkog odbora za vakcinaciju Tomas Mertens u intervjuu Rajniše postu.

– To je dobra vakcina koja će verovatno, u nekom trenutku, dobiti zvanično odobrenje od nadležnih institucija EU. Ruski stručnjaci imaju veliko iskustvo sa vakcinama – rekao je Mertens, prenosi TASS.

U međunarodnom medicinskom časopisu “Lenset” početkom februara je objavljen prikaz rezultata treće faze kliničkih ispitivanja vakcine “Sputnjik V”, u kojem se potvrđuju odlični rezultati ruske vakcine, a ona se savrstava među nejbezbednije i najefikasnije u svetu, sa opštom efikasnošću od 91,6 odsto i efikasnošću u populaciji starijih od 60 godina od 91,8 odsto.

Pročitajte još

Nemačka je više puta ponovila da je spremna da koristi vakcine proizvedene izvan EU, ali su kancelarka Angela Merkel i ministar zdravstva Nemačke Jens Špan ukazali da je preduslov za to da vakcina dobije odobrenje nadležnog regulatornog tela EU.

Evropska agencija za lekove (EMA) trenutno ispituje rusku vakcinu “Sputnjik V”, a do sada su odobrene vakcine proizvođača “Fajzer-Biontek”, “Moderna” i “Astrazeneka”, a očekuje se da će 11. marta EMA odobriti i korišćenje vakcine američkog proizvođača “Džonson i Džonson”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike