Opasne reči izgovorene naizgled mirnim tonom: Sastanak SAD i Kine ispresecan optužbama, Stejt department se obrušio na Rusiju

19.03.2021

12:10 >> 12:35

0

Samo uvodno obraćanje trajalo je oko sat vremena, a već u prvim minutima i jedna i druga strana počele su da upiru prstom

Opasne reči izgovorene naizgled mirnim tonom: Sastanak SAD i Kine ispresecan optužbama, Stejt department se obrušio na Rusiju
Copyright Profimedia/Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena počela je u četvrtak prvi susret sa Kinom, tokom kog su zvaničnici SAD istakli da kineske akcije prete globalnom poretku i poručili da će se Vašington zalagati za svoje prijatelje. Državni sekretar SAD Entoni Blinken i nacionalni savetnik za bezbednost Džejk Salivan razgovarali su u Enkoridžu u Aljasci sa najvišim zvaničnikom za spoljnu politiku kineske Komunističke partije Janom Điječijem i šefom diplomatije Van Jiom.

– Razgovaraćemo o našoj dubokoj zabrinutosti zbog akcija Kine u vezi sa Sinkjangom, Hongkongom, Tajvanom, kibernetičkim napadima na SAD i ekonomskoj prisili naših saveznika – rekao je Blinken na početku sastanka, istakavši da svaka od ovih akcija “ugrožava poredak zasnovan na pravilima za održanje globalne stabilnosti”.

Jan je na to reagovao optuživši SAD za to što koriste vojnu moć i finansijsku nadmoć za vršenje pritiska na određene države i za zloupotrebljavanje nacionalne bezbednosti sa ciljem da se ugrozi budućnost međunarodne trgovine. Osim toga, on je istakao da su Sinkjang, Hongkong i Tajvan neodvojivi delovi kineske teritorije i da se Kina čvrsto protivi bilo kakvom mešanju u unutrašnje stvari države.

Jan je podvukao i da su ljudska prava u SAD na niskom nivou, što se da videti po “pokolju” Afroamerikanaca, i dodao da bi Vašingtonu bolje bilo da se pozabavi sopstvenim problemima i pusti Peking da reši svoje, ali i da bi trebalo da se oslobodi “mentaliteta hladnog rata” i da prestane da izaziva sukobe.

Tanjug/Frederic J. Brown/Pool Photo via AP, File

– Nadamo se da neće doći do sukoba. Mi bismo da izbegnemo konflikt i da održimo međuspobno poštovanje i saradnju koja će i jednoj i drugoj strani da donese dobit – rekao je Jan.

Salivan je na početku razgovora istakao da SAD ne izaziva sukob, već da pozdravlja jaku koknurenciju i da će se uvek zalagati za svoja načela i svoje ljude.

Uvodna reč, koja obično traje nekoliko minuta, ovog puta je trajala više od sata. Zbog toga je visoki zvaničnik američke administracije optužio Kinu da je prekršila dogovor da svako od njih ima dva minuta za uvodnu reč.

– Izgleda da je kineska delegacija došla sa ciljem da propagira svoju politiku, usredsređena na pozorišnu i dramsku umetnost – izjavio je Salivan, nakon čega je usledio odgovor kineske delegacije, koja je optužila SAD za nepoštovanje diplomatskog protokola najavivši sankcije kineskim zvaničnicima uoči sastanka.

Tanjug/Frederic J. Brown/Pool via AP

Neposredno pred pregovore SAD je objavio niz akcija usmerenih prema Kini, uključujući početak ukidanja licenci za kineske telekomunikacije, sudske pozive brojnim kineskim kompanijama za informacionu tehnologiju zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost i odnavljanje sankcija Kini zbog sputavanja demokratije u Hongkongu.

I Rusija na tapetu

Blinken se u četvrtak dotakao i Severnog toka 2, koji je nazvao “lošim poslom” i ruskim projektom koji je namenjen podeli Evrope, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

– Kao što je predsednik rekao, Severni tok 2 je loš posao – za Nemačku, za Ukrajinu i za naše saveznike i partnere u centralnoj i istočnoj Evropi – poručio je on, istakavši da se kraj radova na izgradnji gasovoda pomno prati.

Tanjug/Frederic J. Brown/Pool via AP

U saopštenju se navodi i da je više administracija američkih predsednika istaklo da je gasovod “ruski geopolitički projekat koji je namenjen podeli Evrope i slabljenju evropske energetske sigurnosti”.

Pročitajte još

Blinken je podvukao i da Zakon o sakncijama, koji je Kongres usvojio 2019, ima veliku podršku dvostranačke većine i da je administracija predsednika Bajdena posvećena poštovanju tog zakona.

– Bilo koji entitet koji je uključen u gasovod Severni tok 2 rizikuje sankcije Amerike, pa se preporučuje da se rad na gasovodu odmah napusti – navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike