Šta to radite? Rusija o mahanju oružjem Velike Britanije - kršite nukelarni sporazum

21.03.2021

08:35 >> 09:42

0

Svet je iznenađen jer Velika Britanija povećava broj nuklearnih glava, kaže ruski ambasador u Londonu

Šta to radite? Rusija o mahanju oružjem Velike Britanije - kršite nukelarni sporazum
Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Pixabay

Ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin u intervjuu za britanski radio LBC je izjavio  – Britanske vlasti su prekršile više međunarodnih sporazuma jačajući svoje vojne nuklearne kapacitete.

-Svet je iznenađen jer Velika Britanija povećava broj nuklearnih glava. Šta to radite u Velikoj Britaniji ? Povećavate za 40 odsto broj bojevih nuklearnih glava, čime krište sporazum o neširenju nuklearnog oružja, ali i mnoge, mnoge druge sporazume koji podrazumevaju samo smanjenje vojnih nuklearnih kapaciteta- ukazao je ruski ambasador, prenosi TASS.

Tanjug/Hannah Mckay/Pool via AP/Pixabay

Premijer Velike Britanije Boris Džonson objavio je u utorak 10-godišnji plan svoje vlade, koji obuhvata pojačavanje međunarodne trgovine i jačanje uticaja širom sveta, sa ciljem da njegova zemlja postane “Globalna Britanija”. Mnoge je iznenadilo što je najavio i povećanje arsenala nuklearnih bojevih glava “kako bi se suočio sa potencijalnim biološkim, hemijskim i sajber napadima”.

Pročitajte još

– Britanija će povećati zalihe nuklearnih bojevih glava na više od 40 odsto, kako bi povećala bezbednost u rizičnom globalnom okruženju i suočila se sa novom tehnološkom pretnjama – izjavio je Džonson, ističući da “neće upotrebiti, niti pretiti da će upotrebiti nuklearno oružje protiv bilo koje nenuklearne države potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja iz 1968″.

Velika Britanija je ranije smanjivala zalihe nuklearnog oružja, a 2010. vlada je postavila ograničenje od 180 bojevih glava. Do sredine 2020. Džonson je ukinuo tu granicu i rekao da će broj biti povećan na najviše 260 bojevih glava. U vladinom saopštenju je navedeno da pojedine države sada znatno povećavaju i šire svoj nuklearni arsenal uz ocenu da jačanje globalne konkurencije, izazovi međunarodnog poretka i širenje potencijalno razornih tehnologija predstavljaju pretnju strateškoj stabilnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike