Ruski ministar potvrdio: Vakcina "sputnjik lajt" spremna za registraciju, daje se u jednoj dozi!

22.03.2021

15:18 >> 15:42

0

Autor: J.B.O.

Završili smo kliničke studije vakcine sputnjik lajt i dokumenti za njenu registraciju su spremni

Ruski ministar potvrdio: Vakcina "sputnjik lajt" spremna za registraciju, daje se u jednoj dozi!
Copyright Tanjug/AP Photo/Jorge Saenz, File)

Klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa “sputnjik lajt” su završena i pripremljeni su dokumenti za njenu registraciju, izjavio je danas ruski ministar zdravlja Mihail Muraško na sastanku o pitanjima vakcinacije kojem je predsedavao predsednik Rusije Vladimir Putin.

– Završili smo kliničke studije vakcine “sputnjik lajt” i dokumenti za njenu registraciju su spremni – rekao je Muraško.

Rusija je 11. avgusta 2020. prva u svetu registrovala vakcinu protiv koronavirusa pod nazivom “sputnjik V”, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” uz podršku Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF).

“Sputnjik V” je vektorska vakcina zasnovana na humanom adenovirusu.

Moskva je 27. februara 2021. pokrenula vakcinaciju dobrovoljaca koji su učestvovali u ispitivanjima vakcine “sputnjik lajt”, koja je verzija vakcine “sputnjik V” i daje se u jednoj dozi, a takođe je razvio Istraživački centar “Gamaleja”.

Da podsetimo, stiže i nazalna varijanta vakcine “sputnjik V”.

Nazalna verzija vakcine “sputnjik V” biće takođe dvokomponentna, ali u obliku spreja, i davaće je samo lekari, saopštila je zamenica gradonačelnika Moskve za socijalni razvoj Anastasija Rakova.

Pročitajte još:

– To je ista dvokomponentna vakcina “sputnjik V”, samo što će u kutiji biti i specijalni sprej. Pacijenti neće moći sami da ga koriste, bez obzira na to što je njegova upotreba jednostavna. Moći će da ga ubrizga samo medicinski radnik. Primenjivaće se dva puta – rekla je Rakova u emisiji Prvog kanala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike