"Kovid pasoši" kao sredstvo propagande: Koliko će se EU uvođenjem "zelenih sertifikata" ogrešiti o načela demokratije?

25.03.2021

20:30 >> 10:33

0

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić za 24sedam je otkrio šta se krije iza odluke Zapada da označi rusku i kinesku vakcinu kao nepoželjne

"Kovid pasoši" kao sredstvo propagande: Koliko će se EU uvođenjem "zelenih sertifikata" ogrešiti o načela demokratije?
Copyright Profimedia

O uvođenju “kovid pasoša”, koji će, između ostalog, sadržati ime i prezime vakcinisane osobe, državu iz koje dolazi, ime vakcine koja je korišćena i datum vakcinacije, govori se već nedeljama unazad. Kako je navedno u planu Evropske komisije, koji je saopšten prošle nedelje, takozvani “kovid pasoši” biće kreirani tako da građanima EU omoguće slobodno i bezbedno putovanje unutar Evropske unije i pokazivaće tri stvari – dokaz o primljenoj vakcini protiv koronavirusa, negativan test na koronu ili prisustvo antitela kod onih koji su preležali kovid 19.

Svaka zemlja koja dozvoli vakcinisanim građanima da zaobiđu putne restrikcije, poput testova i karantina, mora prihvatiti “kovid pasoše” drugih članica, a iz EK kažu da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji cepivima koja su dobila odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu da odluče da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja u okviru njihove teritorije.

Bez obzira na to što su mnoge članice EU u problemu zbog velikog broja zaraženih i nedovoljnog broja vakcina, Brisel je odlučio da građanima Unije ne treba ruska vakcina, koju Evropska agencija za lekove (EMA) ispituje danima unazad. Tim povodom razgovarali smo sa profesorom međunarodnih odnosa Srđanom Perišićem, koji smatra da je odluka Evropske unije da ne prihvati ovu vakcinu politički motivisana.

Printscreen Youtube

– Evropska unija nije samostalna, nezavisna međunarodna organizacija. Kad to kažem, mislim da nije nezavisna u odnosu na američku spoljnu politiku. To odbijanje ruskih vakcina u osnovi je geopolitičko ponašanje Zapada – ne sme se dozvoliti Rusiji da ona pokazuje svoju snagu, svoju sposobnost, svoj odgovor na pandemiju. Ako Vašington tako smatra, onda EU mora u pravcu takve politike da se ponaša i zbog toga oni ne žele rusku vakcinu. Na prvom mestu je politika, a ne zdravlje svojih građana i na prvom mestu je uvek bila politika. Oni Rusiju doživljavaju kao protivnika, kao neprijatelja. Uostalom, Vašington je to, od dolaska Bajdena na vlast, jasno dao do znanja, kada je Bajden rekao da je Putin ubica, a kako mogu od ubice da uzmu vakcinu. Predstavnici Evropske agencije za lekove otišli su u ponedeljak u Rusiju kao da ispitaju pogone u kojima se proizvodi vakcina “Sputnjik Ve”, a izveštaj o toj poseti će biti gotov u naredna dva meseca. Postoji u zemljama EU pritisak da se prihvati ta vakcina, ali glavna politika je antiruska, pa je nepoželjan i “Sputnjik Ve” – rekao je Perišić za 24sedam i dodao:

– Ima i jednih i drugih, ali dominantna je politika da je Rusija neprijatelj i da je loše sve što dolazi od nje. Oni se plaše “Sputnjik Ve” vakcine, jer Rusija time pokazuje da je ona ta koja je prva došla do vakcine. Ona je prva dala odgovor na koronu tako što je Vladimir Putin u avgustu prošle godine saopštio da je vakcina napravljena. Rusi su prvi to uradili, a početkom prošle godine, kad je počela pandemija, zapadne globalne farmaceutske kompanije najavljivale su da će one napraviti vakcinu. Dok su svi razmišljali o maskama i respiratorima, oni su govorili o vakcinama i bili su uvereni da će oni biti ti koji će napraviti prvu globalnu vakcinu, ali to se nije dogodilo. Prva vakcina koja je napravljena bila je državna vakcina države Rusije. Ona nije napravljena samo do strane ruskog centra “Gamaleja”, već je u njenom pravljenju učestvovala i ruska armija sa svojim istraživačkim medicinskim institutima. Konkretno, tu vakcinu je napravio 48. naučno-istraživački institut Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Rusija je ponudila svetu svoju državnu vakcinu, ali Zapad na to gleda kao na geopolitički udar Rusije na njihove interese. To je u ravni vojnog udara na zapadu, tako oni gledaju na to. Osim toga, to je i naučno-tehnološki udar. Rusija je u polesdnjih deset godina u nauci i tehnologiji pretekla SAD. To se vidi u vojnoj tehnologiji, a sad se vidi i u medicini i zato Zapad ne želi rusko cepivo.

Profimedia

Prema njegovom mišljenju, dokaz o previranjima u okviru Evropske unije je i nesloga oko “AstraZenekine” vakcine, koja je izazvala veliku konroverzu u mnogim zemljama, od kojih su neke obustavile njeno korišćenje bez obzira na to što ju je EMA dozvolila za upotrebu.

– Oni su se posvađali i oko tih svojih globalnih vakcina. Ta ideja da Zapad da globalni odgovor na globalnu pandemiju propala je tako što su Rusi dali prvu državnu vakcinu. A ove njihove vakcine koje su došle posle ruske sve su globalne. To nisu državne vakcine, “AstraZeneka” nije britanska vakcina. Sve to su vakcine globalnih multinacionalnih kompanija. One zavise od toga kako koja država gleda na njih i kako menadžment upravlja situacijom. Međunarodni odnosi su otkad postoje haotični i svaka država se ponaša egoistično u međunarodnim odnosima. To je tako hiljadama godina. Umesto da je pandemija objedinila Zapad, što je bila ideja, oni su počeli da se svađaju i oko svojih vakcina. Sad imamo situaciju da neke države hoće “AstraZeneku”, a druge je neće, ali se u svakom slučaju vidi da elite zapadnih zemalja pod pritiskom javnosti i američke politike ne mogu da ostvare svoje nacionalne interese. Pandemija, vakcinisanje i vakcine dodatno su razotkrile krizu Zapada i njihove globalizacije, koja traje već 13 godina – kazao je on.

Perišić slično gleda i na otpor Evropske unije prema kineskoj vakcini, jer ona dolazi iz države koju SAD smatraju neprijateljem, pa je samim tim i vakcina napravljena u njoj nepoželjna.

Profimedia/Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

– NATO je u januaru ove godine doneo odluku o strategiji NATO do 2030. U toj strategiji stoji da je Rusija prvi neprijatelj, a Kina drugi i oni se u skladu sa svojim strategijama i ponašaju. Da li će im uspeti te strategije drugo je pitanje. Dakle, i sve što dolazi od Kine doživljava se kao neprijateljsko. Vidite koliko je povika na Mađarsku, gde se Orban vakcinisao kineskom vakcinom, a njegov ministar spoljnih poslova ruskom. I tu se vidi da pojedine zemlje EU iskaču iz te zapadne geopolitike, pa makar po pitanju vakcina, što govori da je Zapad u teškoj poziciji i teškoj krizi – objašnjava on.

Profesor je na kraju istakao i da su “kovid pasoši” pokazatelj da Zapad zapravo zagovara dugačiju politiku od one koju pokušava da nametne kao svoju i da je potez kojim se ograničavaju oni koji se nisu vakcinisali “poželjnim” cepivom u suštini antidemokratski.

Pročitajte još

– Oni su najavili zelene “kovid sertifikate” za one koji se budu vakcinisali odobrenom vakcinom. Time je razortkivena još jedna stvar – da je Zapad u suštini antislobodarski i antidemokratski. Mi smo gledali u Drugom svestkom ratu kako su Jevreji nosili one žute oznake na rukavu, čime su oni bili isključeni iz javne sfere i društva, kao i Srbi u Hrvatskoj. Zato su i Jevreji i Srbi doživeli genocid. A sad imamo isključivanje ljudi koji ne žele ili ne planiraju da se vakcinišu, pa zbog toga neće nositi zelene sertifikate. To je isto vid isključenja, a šta se njima sprema i kako će biti kažnjavani ostaje da vidimo. Moguće da će završiti u postmodernim logorima, da će biti zatvoreni u kuće jer nisu sigurni po okolinu – zaključio je Perišić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike