Naučnici u čudu: Misteriozni objekat razbio zvezdano jato u neposrednom susedstvu naše planete! (VIDEO)

26.03.2021

08:00 >> 08:50

0

Prepoznavši neke čudne nalaze u podacima, tim je proširio svoje parametre pretraživanja da bi uhvatio prethodno viđene zvezde

Naučnici u čudu: Misteriozni objekat razbio zvezdano jato u neposrednom susedstvu naše planete! (VIDEO)
Copyright Ilustracija, WikiImages from Pixabay

Nova analiza podataka jedne od najmoćnijih svemirskih opservatorija čovečanstva “Gaja” sugeriše na to da je zvezdano jato, koje je najbliže našoj planeti Zemlji razbijeno gravitacijom neidentifikovanog masivnog objekta.

Svemirska opservatorija “Gaja” preslikava galaksiju Mlečni put u tri dimenzije s najvišim stepenom detalja koje će tehnologija trenutne generacije omogućiti, s ciljem da precizno utvrdi podatke o položaju i brzini kretanja što većeg broja zvezda.

Nakon detaljne analize ovih podataka, istraživači su primetili nešto neobično u vezi sa jednim zvezdanim jatom koje je smešteno na udaljenosti od 153 svetlosne godine u sazvežđu Bika.

Prepoznavši neke čudne nalaze u podacima, tim je proširio svoje parametre pretraživanja da bi “uhvatio” prethodno viđene zvezde i pronašao stotine novih.

Gusta zvezdana jata se s vremenom raspadaju usled gravitacionih sila, kako iznutra, tako i sa gravitacijom koju vrši galaksija oko sebe, što često može transformisati jato u ono što je poznato kao plimni tok, dugačak pojas zvezda.

U ovom slučaju, centralno jato meri se na oko 60 svetlosnih godina, dok se plimni rep proteže na hiljade svetlosnih godina.

Kada su istraživači izvršili simulacije da bi objasnili zvezdanu distribuciju unutar repa, pronašli su više zvezda nego što je vidljivo instrumentima koje koriste, što bi značilo da su neke zvezde nestale.

Tim je zatim ponovio simulacije kako bi pokušao da utvrdi zbog čega su ove zvezde nestale, a najrealnija teorija je da bi bliski susret sa objektom dimenzija približno 10 miliona puta većeg od Sunca mogao objasniti neobično rasipanje zvezda.

Pročitajte još:

Astronomi teoretišu da je možda već došlo do bliskog susreta sa masivnim objektom.

– Mora da je postojala bliska interakcija sa zaista ogromnim objektom da bi se razbilo ovo zvezdano jato. Mi taj masivni objekat, nažalost, ne možemo da vidimo – rekla je astronom Tereza ​​Jerabkova, koja je sa kolegama iz Evropske svemirske agencije i Evropske južne opservatorije radila na ovom projektu.

Hipoteza o tamnoj materiji je, kao i uvek, dosadna, jer čovečanstvo ne može da direktno otkrije tamnu materiju, umesto toga može samo izvesti zaključke o njenom postojanju i položaju posmatrajući njen uticaj na univerzum. Uprkos tome, nove procene sugerišu da tamna materija u stvari možda čini oko 80 odsto svemira.

Pretpostavlja se da grupe tamne materije, za koje se sumnja da su pokretači stvaranja galaksija, i danas postoje u obliku „tamnih oreola“ koji obuhvataju čitave galaksije. Unutar strukture ovih oreola, astronomi predviđaju postojanje podoreola, tamnih materija koje bi mogle biti odgovorne za neobično razdvajanje tog zvezdanog jata.

– Sa ovim otkrićima moći ćemo da detektujemo podstrukture Mlečnog puta mnogo bolje nego ikada ranije – rekla je Jerabkova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike