Kina izvodi borbene vežbe kod Tajvana uoči dolaska zvaničnika američke administracije (FOTO)

14.04.2021

09:29

0

Zvanični Tajpej se u nekoliko navrata žalio na kinesko vojno prisustvo

Kina izvodi borbene vežbe kod Tajvana uoči dolaska zvaničnika američke administracije (FOTO)
Copyright Twitter

Samo nekoliko sati uoči današnjeg dolaska bivših visoki zvaničnika američke administracije u Tajpej, čija poseta bi trebalo da pošalje poruku predsednika SAD Džo Bajdena da je posvećen Tajvanu i demokratiji u toj zemlji, Kina je saopštila da nedaleko od Tajvana izvodi “borbene vežbe”.

Zvanični Tajpej se u nekoliko navrata žalio na kinesko vojno prisustvo i izvođenja vojnih vežbi, tokom kojih su kineski ratni avioni često nedozvoljeno ulazili u vazdušni prostor Tajvana, navodi Rojters.

 

Poslednji takav slučaj dogodio se u ponedeljak, kada je ukupno 25 kineskih borbenih aviona, među kojima i bombarderi sposobni da nose nuklearne bombe, ušlo u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana, prenosi agencija.

Pročitajte još:

Predstavnica kancelarije za Tajvan kineskog nacionalnog saveta Ma Ðiaoguang, izjavila je da vojni manevri kineske armije predstavljaju odgovora na provokacije i mešanje stranih oružanih snaga na Tajvanu.

SAD, koji kao i većina država prepoznaje samo vladu u Pekingu, a ne i onu u Tajpeju, ali je ipak najveći saveznik Tajvana u tom regionu, sa sve većom zabrinutošću prati rast napetosti između Kine i tog ostrva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike