Otrkivena bomba nedaleko od kuće policajca u Severnoj Irskoj: Niko nije preuzeo odgovornost za podmetanje eksplozivne naprave!

20.04.2021

17:51

0

Autor: J.B.O.

Istraga je u toku, a na tom području se sprovodi pojačan policijski nadzor i kontrola

Otrkivena bomba nedaleko od kuće policajca u Severnoj Irskoj: Niko nije preuzeo odgovornost za podmetanje eksplozivne naprave!
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Peter Morrison

Eksplozivna naprava pronađena je blizu kuće jednog policajca u Severnoj Irskoj, što britanska vlada tretira kao pokušaj ubistva.

Severnoirska policija je saopstila da je bomba nađena u ponedeljak, u mestu Dangiven, nedaleko od Londonderija.

– Smatramo da je reč o napadu na pripadnika policije koji je privremeno zaposlen – navodi se u zvaničnom saopštenju policije.

Istraga je u toku, a na tom području se sprovodi pojačan policijski nadzor i kontrola.

Brendon Luis, ministar za Severnu Irsku u britanskoj vladi ocenio je da je “pokušaj ubistva odvratan čin” i osudio sve koji su učestvovali u toj operaciji.

Za sada, niko nije preuzeo odgovornost za podmetanje bombe, a policija odbija da spekuliše o mogućim počiniocima, prenosi Tanjug.

Oko 3.600 ljudi poginulo je od izbijanja sukoba u Severnoj Irskoj, krajem 1960-ih, između protestanatskih unionista, koji žele da ostanu deo Britanije, i katoličkih nacionalista, koji žele pripajanje Republici Irskoj.

Nakon mirovnog sporazuma za Severnu Irsku postignutog 1998. godine, trodecenijsko nasilje je gotovo u potpunosti okončano, ali se pripadnici policije povremeno nađu na meti manjih irskih nacionalističkih frakcija koje su još uvek aktivne.

Pročitajte još:

Tamošnja policija se, međutim, nedavno našla izložena napadima mladih unionista, gnevnih zbog ograničenja u trgovini između Severne Irske i ostalih delova Ujedinjenog Kraljevstva, koja su ove godine stupila na snagu, kao posledica britanskog napuštanja Evropske unije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike