Izrael izveo napad blizu ruske vojne baze u Siriji

05.05.2021

18:31

0

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo izvelo je rano jutros oko četiri sata po srednje evropskom vremenu na dve fabrike u mestu Džabla

Izrael izveo napad blizu ruske vojne baze u Siriji
Copyright Foto: Printskrin/Tviter

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo izvelo je rano jutros oko četiri sata po srednje evropskom vremenu na dve fabrike u mestu Džabla udaljenom 16 kilometara južno od Latakije. Napad su izveli borbeni avioni F-16I “Sufa” i F-15I ” Ra am” iz 69. i 107 eskadrile iz baze Nevatim.

Napad na dve fabrike za koje Izrael sumnja da se koriste kao skladišta naoružanja i proizvodne fabrike iranske elitne jednice Al Kuds koje pripadaju Revlucionarnoj gardi. Inače ova iranska elitna jednicia je skladišta oružja prebacila iz okoline Damaska u Džablu zbog učestalih izraelskih napada koji su pričinili ogromnu materijalnu štetu i gubitke u naoružanju.

Na ovaj napad reagaovala je sirijska PVO koja nije uspela da ga pravovremeno spreči, pa je dejstovala kada je već napad počeo.

Interesantno je i da je napad izveden u blizini ruske vojne baze Hmeim, koja je od mesta napada udaljena oko 10 kilometaragde postoji jaka PVO i sistemi poput S-400, Pancir SM i Tor .

Kako javlja sirijska novinska agencija SANA u napadu na grad Džabla, kao i mesta Hifa i Misjaf u porvinciji Hama poginuo je jedan civilj, a njih šestoro ranjneo. SANA saopštava i da je u izraelskom napadu uništena do temelja fabrika za proizvodnju platike.

Izraelski borbeni arsenal u napadu

F-15I Ra am ( Grom)

Posle rata u Zalivu 1991 godine, kada su izraelski gradovi bili zasuti balističkim raketam tipa Skad koje su lansirane iz Iraka, Izraelska vlada odlučila je da je potreban avion dugog doleta koji će biti sposoban eliminsati sličnu pretnju. Informacije o takvom avionu poslate su na adrese dva proizvođača Lokid Martin sa svojim višenamenski avionom F-16 i MekDonel Daglas, sada Boing sa avionima F/A-18 i F-15. Dileme nije bilo za odluku da to bude avion F-15 sa kojim je izrael već imao odlična iskustva. Izraelska vlada je 27 januara 1994 godine odlučila je da kupi 21 primerak aviona F-15E namenjenog za jurišne zadatke, taj ugovor dopunjen je sa još četiri aviona, da bi u periodu do 1998 godine bilo isporučeno 25 primeraka. Kasnijom dodatnom narudžbom taj broj je povećan. Izraelska verzija aviona F-15E pod nazivom F-15I Ra am (Grom) poletela je 12.septembra 1997 godine, a u naoružanje prve leteice uvedene su 1998 godine.

Avion je u odnosu na američku verziju F-15E napredniji i urađen je isključivo prema strogim izraelskim zahtevima. Na avionu u odnosu na klasični F-15 smanjen je radarski odraz, a motorima Prat end Vitni F100-PW-299 povećan potisak. To su inače danas najmoćniji motori. Osnov ovog aviona čini taktički sistem za elektronsku borbu izraelske proizvodnje SPS-2100 kojeg čine aktivni ometač, signalizator radarskog snopa, signalizator dolazećih projektila i bacač mamaca. Dodatnu opremu aviona čine: sistem LATRIN, radar AN/APG-70, holografski HUD, litonov INS sa laserskim žiroskopom, data link i kontrolni računar VHSIC. Oprema aviona uključuje i četiri sistema za planiranje zadataka Od naoružanja F-15I nosi celu paletu raketa vazduh vazduh izraelske proizvodnje piton 3, Piton 4, američke AIM-9 Sajvajnder, AIM-7 Sparov i AIM -120 AMRAAM. Letelice imaju šetocevni top getling konstrukcije kalibra 20 mm.

Od bombi avion je predviđen da nosi laserske i satelitske vođene avio bombe: GBU-28, GBU30, 32 JADAM. Svi F-15I operativni su u 69. skavdronu koji je nekad korsito letelice Fantom II. TT podaci:

Težina. Prazan : 14.379 kg prazan, pun: 36.750 kg

Dimenzije: dužina:19,43 m, Visina: 5,63 m, a raspon krila: 13,5 m Maksimalana brzina: 2,5 M Domet sa dodatnim rezervoarima za gorivo i punjenjem u vazduhu 4.450 km

Pročitajte još:

F-16I Sufa ( Oluja)

F-16I Sufa predstavlja dvosednu poslednju verziju aviona F-16 i najveći finansijski aranžman, jer je nabvka ovih letelica koštala Izrael 4,5 milijardi dolara za koji je nabavljeno 102 letelice najmodernije varijante modifikovanog F-16 Blok 50/52. U ovu letelicu ugrađen je jači motor Prat end Vitni F100-PW-229, koji je dobio brojna unutrašnja i spoljašnja poboljšanja isključivo rađena u Izraelu.

Kada se pogleda elektronika u nosu aviona nalazi se Flir senzor za osmatranje prednje polusfere u IC spektru, kao i novi višemodni radar AN/APG-68 ( V)9 koji u odnosu na prvobitni ma veći domet za 30 odsto. Radar ima poseban SAR (Syintetic Aperature Radar) koji omogućava veoma visoku rezoluciju radarske slike osmatranog terena. Na avionu dopunski rezervoari goriva su izgrađeni na smaom trupu letelice tj na gornjem delu omogćavajući viok delet, a time i oslobađanje podvesnih tačaka ispod krila za montiranje dodatnog naoružanja.

Izraelci su F-16I prilagodili za nošenje širokog spektra naoružanja sredstava vazduh-zemlja: vođenih avio bombi GBU-31 JADAM, AGM-154 JOSOW, CBU-103/104/105, vođene rakete vazduh- vazduh: Rafael Piton 5 i AIM 120AMRAAM. Za dejsva po ciljevima u vazduhu letelica korsiti izraelske rakete srednjeg dometa RAFAEL Derby koja je slična američkoj raketi v-v AIM-120 AMRAAM .

Na letelicu je ugrađen i nišanski kontejner Martin Sniper XR Pantera namenjen za dejstva laserskim bombama sa velikih visina.

TT Podaci:

Težina: 12,8 tona prazan. Pun: 23,5 t

Dimenzije: dužina: 14,93 M, raspon krila: 9,45 m, visina: 5,1 M

Brzina:2 maha na većim visinama, na nižim 1,5 maha

Domet: 2100 km.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike