Ostaci najveće kineske rakete pali u Indijski okean

09.05.2021

12:14

0

Najveći deo ostataka rakete sagoreo je u atmosferi

Ostaci najveće kineske rakete pali u Indijski okean
Copyright Pixabay/NASA-Imagery

Ostaci najveće kineske rakete pali su danas u Indijski okean, pri čemu je najveći deo njenih komponenti uništen prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu, javili su kineski državni mediji. Delovi rakete “Long Marč 5B” ušli su u atmosferu u 10.24 časa po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

Mesto pada delova rakete nalazilo se u Indijskom okeanu, jugozapadno od Indije i Šrilanke, saopštila je kineska agencija za svemirske letove. Najveći deo ostataka rakete sagoreo je u atmosferi, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte još:

Ceo svet danima je iščekivao gde će završiti ostaci rakete, a već je bilo najavljeno da će najverovatnije sleteti u jedan od okeana. Inače, raketa “Long marč 5B”, koja je prošle nedelje lansirala kineski modul svemirske stanice nekontrolisano pada na zemlju i to, prirodno, izaziva paniku među ljudima.

Sa 21 tonom, jedan je od najvećih i najtežih komada svemirskog otpada koji se vraća na zemlju. Tačno praćenje pada je teško zbog prevelike neizvesnosti u atmosferskom otporu, uključujući efekte sunčevog vetra (plazme i čestica sunca) na Zemljinu atmosferu.

Šanse otpadaka koji dolaze u kontakt sa naseljenim mestom su vrlo male, ali nisu u potpunosti isključene. Međutim, Kina je dodatno umanjila opasnost rekavši da je malo verovatno da će raketa izazvati opasnost i štetu vazdušnim aktivnostima.

Prošle godine prvi let “Long Marča 5B” završio se tako što je raketa pala na Obalu Slonovače, oštetivši nekoliko domova u manjim selima. To je bila najveća letelica koja se srušila na zemlju još od američkog “Skilaba” na južni australijski grad Esperans 1979.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike