Praćenje pada rakete na zemlju uživo: Svet strahuje dok svemirski otpad obleće kontinente

08.05.2021

17:35

0

Autor: A. Bulatović

Sa 21 tonom, jedan je od najvećih i najtežih komada koji se vraća na zemlju

Foto: Tanjug/Armenian Defense Ministry via AP

Otpadi nekontrolisane kineske rakete trebalo bi da naprave nepredvidiv povratak u Zemljinu atmosferu ovog vikenda i verovatno će sleteti u jedan od okeana koji pokrivaju 70 odsto planete.

Raketa “Long marč 5B”, koja je prošle nedelje lansirala kineski modul svemirske stanice nekontrolisano pada na zemlju i to, prirodno, izaziva paniku među ljudima.

Sa 21 tonom, jedan je od najvećih i najtežih komada svemirskog otpada koji se vraća na zemlju. Tačno praćenje pada je teško zbog prevelike neizvesnosti u atmosferskom otporu, uključujući efekte sunčevog vetra (plazme i čestica sunca) na Zemljinu atmosferu.

Unsplash

Očekuje se da će se pad dogoditi između geografskih širina 41,5 stepeni severno (prolazeći kroz Severnu Ameriku, Južnu Evropu i Kinu) i 41,5 stepeni južno (kroz Južnu Ameriku, Afriku, Australiju i Novi Zeland), jer je nagib njegove orbite 41,5 stepeni.

Šanse otpadaka koji dolaze u kontakt sa naseljenim mestom su vrlo, vrlo, vrlo tanke, ali nisu u potpunosti isključene.

Pročitajte još:

Međutim, Kina je umanjila opasnost rekavši da je malo verovatno da će raketa izazvati opasnost i štetu vazdušnim aktivnostima.

Prošle godine prvi let “Long Marča 5B” završio se tako što je raketa pala na Obalu Slonovače, oštetivši nekoliko domova u manjim selima. To je bila najveća letelica koja se srušila na zemlju još od američkog “Skilaba” na južni australijski grad Esperans 1979.

Praćenje delova rakete mogu da se prate na Tviter nalogu “Aerospace Corporation” koja podržava svemirske programe nacionalne bezbednosti.

U proces je uključena i Američka svemirska komanda.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti