Helikopter na Marsu preživeo najrizičniji manevar do sada: Zbog uspešne operacije njegov put se produžava

08.05.2021

17:00

0

Autor: Vladimir Tanacković

Sposobnost drona da dođe do tačaka do kojih rover ne može da dopre i prikupi naučne podatke veoma je važna za buduće misije

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Nasin helikopter “Ingenuity” preživeo je svoj najrizičniji manevar do sada: preletanje na novu tačku na Marsu. Od 19. aprila on je obavio četiri izazovna leta, ali svojom petom vazdušnom avanturom zabeležio je novo postignuće. Umesto da se vrati i sleti na mesto sa kog je poleteo, “Ingenuity” se podigao na rekordnu visinu, a zatim sleteo na novo mesto. Njegovo uspešno pomeranje označilo je početak nove misije za helikopter, na novoj lokaciji.

Od sada “Ingenuity” nije samo demonstracija tehnologije, nego je napredovao u alat sposoban za operacije – izviđanje i mapiranje trena i proučavanje objekata na površini Marsa i letenje do oblasti do kojih rover ne može da dopre.

– Sposobnost helikoptera da dođe do tačaka do kojih rover ne može da dopre i prikupi naučne podatke veoma je važna za buduće misije koje bi rover mogle da kombinuju sa izviđačkim helikopterom – rekao je prošle nedelje Ken Farli, jedan od naučnika koji su uključeni u projekat sa roverom “Perservance”.

NASA još nije objavila detalje leta koji se odigrao u petak. Ali ako je sve proteklo kao što je planirano, “Ingenuity” se digao pet metara iznad tla. Nakon toga se lagano nagnuo i pomerio 130 metara na jug, preletevši preko kamenja, peska i malih kratera. Put koji je prešao već je poznata teritorija, pošto je helikopter mapirao ovaj deo Marsa dok je prošle nedelje leteo u njegovoj blizini.

Ovog puta “Ingenuity” se nije vratio na mesto poletanja. Na kraju svog leta, trebalo bi da je napravio pauzu, da bi se potom uzdigao 10 metara od tla – što inženjeri Nase nisu verovali da ovaj mali dron može da uradi. Nakon toga “Ingenuity” je programiran da se lagano spusti na tlo u potpuno novoj oblasti kratera Jezero.

Ovo je bio prvi jednosmerni let ovog helikoptera.

Još nekoliko letova je pred njim

Inženjeri Nase prethodno su planirali da peti let malog drona bude istovremeno i poslednji. Mimi Aung, projektni menadžer helikoptera, očekivao je da će se on srušiti.

NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Ipak, on je nadmašio očekivanja toliko da je Nasin tim odlučio da iskuša koje limite ima “Ingenuity”. Nakon njegovog četvrtog leta prošle nedelje, inženjeri su iskoristili podatke koje su kamere helikoptera prikupile kako bi se napravila 3D mapa teritorije. To im je omogućilo da izaberu novu tačku za sletanje, na teritoriji koja je relativno ravna i nekamenita.

Nasa je “Ingenuity” timu dala još 30 dana da izvedu još jedan ili dva eksperimentalna leta. Ali dron bi mogao da leti i duže – sve dok bude bio funkcionalan i dok ne bude uticao na rad rovera koji ga je i doneo na Mars.

Pročitajte još

– Sprovodeći nove operacije, istraživaćemo ograničenja. Nadamo se da ćemo vremenom doleteti do neistraženih teritorija, pa je veći rizik od nezgodnog sletanja – rekao je Aung, ističući da će jedno takvo sletanje okončati put helikoptera.

Kako je “Ingenuity” otišao od njega, “Perservance” nastavlja svoje putovanje na Marsu sam: tražeći fosile drevnih vanzemaljskih mikroba. Cilj je da prikupi desetine uzoraka u vidu kamenja koji bi u budućnosti bili vraćeni na Zemlju. Tada će to postati prvi uzorci koje su ljudi doneli sa Crvene planete.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti