Kraljica Elizabeta II prekršila tradiciju tokom prvog obraćanja parlamentu posle smrti princa Filipa

11.05.2021

13:25 >> 13:48

0

Ovo je njeno prvo pojavljivanje van zamka Vindzor otkad je princ Filip preminuo 9. aprila

Kraljica Elizabeta II prekršila tradiciju tokom prvog obraćanja parlamentu posle smrti princa Filipa
Copyright Tanjug/Chris Jackson/Pool via AP

Kraljica Elizabeta II prekršila je tradiciju ne ponevši krunun ni ceremonijalnu toaletu tokom prvog obraćanja britanskom parlamentu na državnom otvaranju parlamenta.

Umesto toga, ona je obukla lila haljinu i stavila šešir iste boje, a to je uradila u skladu sa odlukom vlade da se smanje ceremonijalni elementi na događaju zbog pandemije koronavirusa.

Ceremonija je upriličena u Domu lordova kako bi se obeležio formalni početak parlamentarne godine, povodom kog monarh održava govor u kom saopštava planove vlade.

Tanjug/Richard Pohle/Pool via AP

Iako kraljica nije ponela krunu, ona je bila izložena na stolu dok je Elizabeta II držala govor.

Britanski premijer Boris Džonson je, u pisanom uvodu govora koji je kraljica Elizabeta danas prezentovala parlamentu, poručio da njegova vlada ima “istorijsku priliku” da promeni zemlju i obećao nacionalni oporavak od pandemije koronavirusa.

Tanjug/Chris Jackson/Pool via AP

Na svedenoj ceremoniji zbog pandemije kovida 19 kraljica, koja je nosila dnevnu haljinu umesto uobičajene svečane garderobe i krune, pročitala je zakone koje bi vlada trebalo da usvoji tokom naredne godine, a koji se tiču širokog spektra pitanja, od otvaranja novih radnih mesta i zdravstva do uklanjanja birokratije nakon Bregzita.

– Prioritet moje vlade je osiguranje nacionalnog oporavka od pandemije, koji će Ujedinjeno Kraljevstvo učiniti jačim, zdravijim i prosperitetnijim nego ranije – navodi se u govoru koji je napisala vlada, a koji je pročitala 95-godišnja kraljica.

Tanjug/Chris Jackson/Pool via AP

– Da bi to postigla, moja vlada će poboljšati mogućnosti u svim delovima Ujedinjenog Kraljevstva, podržavajući radna mesta, preduzeća i ekonomski rast, i baveći se posledicama pandemije na javne usluge – piše u govoru.

U uvodnom delu vladinih obećanja Džonson navodi da kriza ni na koji način nije umanjila vladinu ambiciju ili apetit za promenama.

Tanjug/Richard Pohle/Pool via AP

– Data nam je istorijska prilika da se stvari promene nabolje – poručuje premijer.

Nakon završetka izlaska Britanije iz EU krajem 2020. godine on je želeo da predstavi, kako je tada rekao, blagodati Bregzita. Njegova vlada će sada pokušati da smanji ono što je doživljavala kao prekomernu birokratiju EU i da preusmeri državnu pomoć prema posrnulim preduzećima.

Tanjug/Chris Jackson/Pool via AP

Što se tiče klimatskih promena, vlada je ponovila posvećenost postizanju nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050.

Pročitajte još

Ovo je prvo kraljičino pojavljivanje van zamka Vindzor otkad je njen suprug princ Filip preminuo 9. aprila. Osim toga, ovo je bilo njeno prvo televizijsko pojavljivanje od sahrane vojvode od Edinburga.

Sa kraljicom su u Domu lorodova bili i princ Čarls i njegova surpuga Kamila, vojvotkinja od Kornvola.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike