Ukrajinski političar optužen za izdaju zbog povezanosti sa Putinom

11.05.2021

16:22

0

Ovaj potez je deo šire akcije protiv Medvedčuka koja je počela u februaru

Ukrajinski političar optužen za izdaju zbog povezanosti sa Putinom
Copyright Profimedia

Saveznik Rusije u Ukrajini, opozicioni poslanik i biznismen Viktor Medvedčuk, optužen je za izdaju i pokušaj krađe nacionalnih resursa na Krimu, koji je 2014. posle referenduma na tom poluostrvu, ponovo pripojen Rusiji, izvestili su danas ukrajinski mediji, citirajući tužilaštvo.

Ovaj potez je deo šire akcije protiv Medvedčuka koja je počela u februaru kada su on i njegovi saveznici bili pod sankcijama, dok su tri televizijska kanala u njihovom vlasništvu bila prinuđena da obustave rad, preneo je Rojters.

Kremlj je oštro kritikovao “represiju nad Medvedčukom”.

Medvedčuk nije bio dostupan za komentar, a prethodno je negirao da je uradio bilo šta loše i opisao je napade na njega i njegove prijatelje kao “nelegalne i kreirane da se skrene pažnja sa grešaka ukrajinske vlade”.

Profimedia

Generalna tužiteljka Ukrajine Irina Vendetikova saopštila je da je ona stavila potpis na izveštaje o dva člana ukrajinskog parlamenta, čija prezimena počinju na M i K.

Agencija Interfaks Ukrajina i ostali mediji navode da se inicijali odnose na Medvedčuka i Tarasa Kozaka, vlasnika tri televizijska kanala koja su ugašena u februaru.

Rojters dodaje da je Medvedčuk ukrajinski državljanin, ali da ima bliske veze s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je otkrio da je Putin kum njegovoj ćerki.

Pročitajte još

Politička stranka Opoziciona platforma – partija za život, kojoj pripada Medvedčuk, saopštila je danas da su opttužbe o navodnoj izdaji protiv Medvedčuka i pretres njegovog doma bili vladina osveta.

– Takve akcije vlasti su otvorene i cinične političke odmazde protiv opozicionog političara – navodi Opoziciona platforma – partija za život.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike