Makron zapretio povlačenjem francuskih trupa iz zemlje u kojoj vlada opšti haos

30.05.2021

10:30 >> 10:31

0

Francuska ima 5.100 vojnika u regiji Sahel, koji su bili na prvoj liniji fronta u ratu protiv islamističkih grupacija

Makron zapretio povlačenjem francuskih trupa iz zemlje u kojoj vlada opšti haos
Copyright Profimedia

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je da će Francuska povući trupe iz Malija ako tamošnja politička nestabilnost dovede do veće “islamističke radikalizacije”.

U toj zemlji u toku je drugi puč u poslednjih devet meseci. Makron je upozorio na rizik da Mali podlegne islamističkom uticaju, piše BBC.

Francuska ima 5.100 vojnika u regiji Sahel, koji su bili na prvoj liniji fronta u ratu protiv islamističkih grupacija.

Profimedia

Francuske trupe podržavaju snage u Maliju, Mauritaniji, Nigeriji, Burkini Faso i Čadu u borbi protiv militanata u regiji Sahel od 2013. godine.

Makron je rekao da je obavestio regionalne lidere da Francuska neće podržati zemlje u kojima nema demokratskog legitimiteta ili tranzicije i da Francuska nema nameru da zauvek zadrži svoje trupe u Africi.

Francuska je decenijama pružala vojnu podršku vođama svojih bivših kolonija u Africi, često šaljući trupe kako bi se suprotstavile naoružanim pobunjenicima.

Zašto je Mali tako nestabilan?

Teško je brzo sprovesti reforme – a ogromna zemlja bez izlaza na more je siromašna, sa velikim i nerazvijenim površinama. Puč 2012. godine doveo je do toga da militantni islamisti iskoriste haos i zauzimaju sever zemlje.

Francuske trupe pomogle su im da povrate teritoriju. Sve ovo dovelo je do smanjenja poverenja u vlasti zbog sposobnosti vođa da se izbore sa islamističkom pobunom koja se prelila u susedne zemlje.

Šta se dešava u Maliju?

Ustavni sud te zemlje imenovao je vođu puča pukovnika Asima Goitu za predsednika, dva dana nakon što se on proglasio privremenim liderom. Vojnici su uhapsili i priveli dvojicu muškaraca nakon rekonstrukcije kabineta za koju je pukovnik Goita rekao da nije konsultovan.

Pročitajte još:

Takođe je predvodio puč prošlog avgusta, tokom kojeg je izabrani predsednik Ibrahim Boubacar Keita prisiljen da napusti funkciju.

Pukovnik Goita je sada obećao da će novi premijer biti imenovan za nekoliko dana i da će se izbori održati sledeće godine kako je planirano.

U međuvremenu, regionalni lideri će u nedelju održati sastanak u Gani, na kojem se očekuje prisustvo pukovnika Goite.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike